ceturtdiena, 2019. gada 23. maijs

Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2019

Pērn ar lielu aizrautību iesaistījos Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas lasīšanas veicināšanas programmā vecāku kategorijā, par izlasīto rakstīju gan blogā, gan beigās, saņemot bibliotēkā pieejas kodu, aizpildīju atsauksmju anketu žūrijas lapā. Mazliet gan biju apbēdināta, ka par žūrijas noslēguma pasākumiem un rezultātiem sociālajos tīklos nemanīju necik daudz informācijas, lai neteiktu, ka tādas nebija vispār. Tamdēļ ar zināmu regularitāti apmeklēju žūrijas mājas lapu, lai ar nožēlu ieraudzītu, ka noslēguma pasākums aizritējis tieši pāris dienas iepriekš un varēju apskatīt tikai rezultātus, ne pati doties uz grāmatu svētkiem.

Par spīti 2018.gada pasākuma apbēdinājumiem, ar lielu prieku vakar Twitter ieraudzīju šī gada pasākuma plakātu. Nezinu, kad žūrijai lasāmās grāmatas tika izsludinātas 2018.gadā, jo iesaistījos tikai augustā, bet šogad šķiet, ka pasākums izziņots ļoti laicīgi. Bet atkal jāizsaka arī sava deva kritikas. Mājas lapā lasamkoks.lv saraksts ar grāmatām teksta formātā jau ievietots, bet ne plakāti, ne bukleti un citi vizuālie materiāli uz šī raksta publicēšanas brīdi nav pievienoti. Ilustrāciju aizņēmos no žūrijas Twitter konta. Savukārt mājas lapā esošais spraudnis uz Facebook kontu aizvirza pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas profilu (loģiski), kurā nav ne pušplēsta vārda par žūriju (bēdīgi).

Manuprāt, mūsdienās sociālie tīkli ļauj tik ļoti operatīvi piegādāt informāciju interesentu lokam un tālāk aizvirzīt uz mājas lapu (no kuras uz vēl kādu sociālo tīklu, ja ir interese), ka ir liels kauns neizmantot šīs iespējas. Lai kā būtu ar iespējām un to neizmantošanu, zemāk pārpublicēju šogad Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijā lasīšanai izvirzīto grāmatu sarakstu. Manis jau lasītajām grāmatām pievienoju hipersaites uz manu aprakstu šeit blogā.

5+
Grāmata Benijam. Jūdita Kopena, Marja Meijere. Rīga : Latvijas Mediji, 2018.
Vecis iet pa dārzu, pankūkas bārdā : mīklu dzejoļi. Ieva Samauska. Rīga : Latvijas Mediji, 2018.
Pasaka par bruņinieku, kuram sāpēja zobi. Sergejs Timofejevs. Rīga : Liels un mazs, 2018.
Es picas brālēnu cepu. Inese Paklone. Rīga : Pētergailis, 2019.



 9+
Četras otas : gadalaiku dzejoļi bērniem. Uldis Auseklis. Rīga : Latvijas Mediji, 2019.
Rozija un Musa, meitene un zēns. Mihaels de Koks. Rīga : Pētergailis, 2019.
Eva, Niks un es. Anna Volca. Rīga : Zvaigzne ABC, 2018.
Meitene, kas gribēja izglābt grāmatas. Klauss Hāgerups. Rīga : Zvaigzne ABC, 2019.
Augstāk par zemi. Zane Volkinšteine, Baiba Grīnberga. Jelgava : Biedrība “Droši un koši”, 2018.



11+
Lietussargs. Ellena R. Landara. Rīga : Zvaigzne ABC, 2019.
Vārtsargs un jūra. Marija Parra. Rīga : Liels un mazs, 2019.
Burbulis. Sīri Petešena. Rīga : Latvijas Mediji, 2019.
Ledusjūras pirāti. Frīda Nilsone. Rīga : Jāņa Rozes apgāds, 2019.



15+
Uz putnu lielceļa. Ojārs Vācietis. Rīga : Zvaigzne ABC, 2019.
Havanas kaķu karalis. Toms Kreicbergs. Rīga : Zvaigzne ABC, 2019.
Zirrenis. Sīmons van der Hēsts. Rīga : Pētergailis, 2018.
Viss, itin viss. Nikola Jūna. Rīga : Zvaigzne ABC, 2018.
Mūsu spožās dienas. Dženifera Nivena. Rīga : Zvaigzne ABC, 2018.
Kaija, vārdā Džonatans Livingstons. Ričards Bahs. Rīga : Zvaigzne ABC, 2019.

Vecāku žūrija
Zivs kokā. Linda Malelija Hanta. Rīga : Zvaigzne ABC, 2019.
Tu neiesi viens. Jūli Niemi. Rīga : Pētergailis, 2018.


Arī šogad vecākiem jāizlasa četras sev piedāvātās grāmatas un vēl jebkuras divas no bērniem un jauniešiem ieteiktajām. Manā gadījumā, atlicis izlasīt divas pieaugušajiem paredzētās grāmatas, jo pārējo programmu esmu izpildījusi gan sekojot LaLiGaBa izaicinājumam, gan cenšoties nepalaist garām labākos un man aktuālākos grāmatnīcu jaunumus. Protams, ka viss žūrijas sarakstā iekļautais, ko jau esmu lasījusi, jāpārvērtē no jaunas prizmas - ko tas dod konkrētajai lasītāju kategorijai, cik, manuprāt, atbilstošs ieteiktajam lasīšanas vecumam utt. Lai sākas lielā lasīšana un vērtēšana! 

Pieļauju, ka veidošu arī apkopojošu rakstu par žūrijas ietvaros izlasīto un centīšos līdz gada beigām izlasīt maksimāli daudz no ieteiktā, ne tikai noteikto minimumu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru