otrdiena, 2019. gada 5. marts

Sāra Pinboro "Viņai nemanot"

Gribējās kaut ko par mīlestību, bet ne gluži tādu cukurvates saldu un rozā, izvēlējos Sāras Pinboro "Viņai nemanot". Nepavisam nenožēloju, jo autore bija savijusi mīlestību un psiholoģisku spriedzi tādos mezglos, ka tikai pēdējās 30 lappusēs beidzot šķetinājās, kurš tur ko ir izdarījis. Bet ar to vēl nebija gana, pēdējās 10 lappusēs Pinboro ne tikai apgāza to spaini otrādi, bet arī pacēla augšā un izbēra visas samazgas ārā, atklājot kaut ko, ko pilnīgi nebiju iedomājusies. Jāsaka, ka darba nosaukumu angļu valodā uzzināju tikai pirms sāku rakstīt šo atsauksmi un tad nodvesos "aaaaahhh, nu tā taču uzreiz vajadzēja!". Ejam dziļāk mežā pēc vairāk malkas.
Angļu valodas nosaukums ir daudz dziļāks, vairāk izsakošs un aprakstošs par sižetu. Latviešu valodā tas šķietami neko daudz nepasaka. Protams, ka bija varones, ka kaut ko nemanīja un nepamanīja un tāpēc notika tā, kā nu notika. Bet patiesība tiešām būtu saprotama jau ātrāk, ja es būtu netulkoto nosaukumu ieraudzījusi kaut kur uz vāka, nevis wikipēdijā, pētot autores pārējo daiļradi.

Trīs vārdos šo grāmatu varētu aprakstīt kā "Karaliska lasītāja apčakarēšana!". Stāstā ir trīs galvenie varoņi - Luīze, Adele un Deivids starp viņām abām, vēl ik pa laikam parādās Roba vārds. Nodaļas attiecīgi sadalītas Adeles un Luīzes stāstījuma daļā un brīžiem vēl parādās arī "Toreiz", bet pamatā tomēr balstās uz abu sieviešu skatījumu par notiekošo. Vientuļā māte Luīze bārā iepazīstas un pabučojas ar vīrieti, nākamajā dienā izrādās, ka nule iepazītais Deivids ir ne tikai precējies, bet arī viņas jaunais priekšnieks. Ja ar to vēl ir par maz, drīz Luīze nejauši iepazīstas un sadraudzējas arī ar Deivida sievu Adeli.

Pēc pirmajām pārdesmit lappusēm prātoju, kurš tad nu būs tas trakais šajā stāstā, tad aizmirsu par šo trakā meklēšanu un iegrimu stāstā līdz ausīm. Tā neizskaidrojamā, mistiskā un fantastiskā daļa šajā romānā, kas man līdz galam netika skaidra, ir par kontrolēto sapņošanu un khm dvēseles pārlekšanu citā miesā. Kaut kāda sapņošanas teorija? Vai tas vispār ir kaut kas puslīdz reāli pastāvošs? Būs jāpameklē un jāpalasa par šo jautājumu. Par šo stāsta līniju viena zvaigzne no manis mīnusā, jo šķita pārāk viegls atrisinājums (autora radošā lidojuma nozīmē "viegls"). Manuprāt, autoram ir vieglāk visu atšķetināt ar kaut ko mistisku, neizskaidrojamu, iespējams, izdomātu un reāli nepastāvošu, nekā parādīts "kur līķis aprakts" un kā tas tur nonācis.

Kopumā bija interesanti, trīs galvenie lielie tēli varbūt globāli nebija tie dziļākie, bet sižetam pilnīgi pietiekami. Valoda nebija sarežģīta, raiti lasījās uz priekšu, tiesa šur tur varētu piesieties tulkojumam  vai redaktora darbam, piemēram, kas ir "caurmēra izskata cilvēks"?

Pēdējā laikā daudz sanācis runāt par grāmatu vizuālo noformējumu. Šajā gadījumā tas nešķiet kaut ko daudz izsakošs par saturu, bet ir gana tumšs, lai nedomātu, ka saņemsim tādu mīlestības pilnu mājsaimniecēm paredzētu novelīti. 

Starp citu, manam skatāmo gabalu sarakstam pievienosies arī "Viņai nemanot", jo wikipēdijā solīts Netflix miniseriāls. Neļaujiet sevi apmuļķot IMDB atrodamajiem ierakstiem par 2012. un 2018.gada gabaliem ar nosaukumu "Behind her eyes" - nav īstie. Par šo konkrēto informācija nekur citur kā vien wikipēdijā vēl nav atrodama.



1 komentārs:

  1. ...man kā reiz grāmatas vāka noformējums šķiet ideāli ataino grāmatas sižetu...
    Bet par pārējo pilnībā piekrītu:)

    AtbildētDzēst