trešdiena, 2019. gada 6. marts

"Grāmata - puzle mazuļiem. Krāsainā pasaule"

Šoreiz parādīšu vēl vienu papildinājumu bērna grāmatu plauktam un pārmaiņas pēc tas ir tieši piemērots dēla vecumam. Ja būsiet pamanījuši, es bieži iepazīstinu bērnu ar grāmatām, kas paredzētas vecākiem lasītājiem/klausītājiem. Mācāmies cienīt plānāka papīra lapas un tekstu. Tas gan nenozīmē, ka puikam nav arī klasiski viņam piemērotu grāmatiņu ar biezām lapām, sīkām knibināmām detaļām un lakoniskām ilustrācijām, kas māca vārdus, krāsas, figūras utt. Pēdējā laikā dēls sācis izrādīt interesi par puzlēm un aktivitāšu dēļiem, kur ar puļķīti aprīkotas figūriņas jāievieto tām atbilstošajā vietā uz dēļa. Tāpēc izdevniecības Zvaigzne ABC jaunumu sadaļā mana acs krita uz grāmatu-puzli mazuļiem "Krāsainā pasaule", kas piemērota bērniem no pusotra gada vecuma.

Grāmatas katrā atvērumā ir viena puzle no divām vai trīs daļām un blakus ilustrācija. Bērnam dota
iespēja salikt bruņurupuci, cūciņu, suni, bitīti un taureni. Te treniņš iespējams ne tikai mazajiem pirkstiņiem, izņemot un noliekot, iegrozot, pielāgojot īstajā vietā un veidā puzles gabaliņus, bet arī blakus esošajā ilustrācijā, pētot attēloto, skaitot tur redzamo un izdomājot stāstu par to visu. Mani pārsteidza, ka puika arī sācis pieprasīt obligāti izlasīt uzrakstīto tekstu.

Saruna izklausās aptuveni šādi:
- "Kas tas ir, mamma?" [Ka ta ia, mamma?]
- "Tie ir burti, dēliņ."
- "Kas tur rakstīts?" [Ka tu taktīt?]
 Mamma lasa. Priekškars.

Jāpiebilst tikai, ka šādai situācijai un sarunai jāuzķer īstā oma un noskaņa mājās. Tas izpratnes līmenis par grāmatas funkcionalitāti divarpus gadus vecam bērnam, kā izrādās, ir visnotaļ liels. Un vārdu krājums, lai izteiktu komandas mammai, arīdzan... Neliela atkāpe par citu grāmatu - esmu pārsteigta, ka "Zaķīšu pirtiņu" jeb mūsmājās "Mēness grāmatu" dēls ar nelielu savu interpretāciju tekstos un sižetā jau zina no galvas, īpaši iecienot "Vau, vau! Cibric, cibric! Spudūs" daļu ar attiecīgu ribu pakutināšanu pie "Spudūc!". 

Piecas saliekamas puzles šķietami nav daudz, bet vēl redzēsim, cik ilgi mūsu mājās par tām saglabāsies interese. Ja apniks šī, sērijā ir vēl viena grāmatiņa ar puzlēm no 2-3 gabaliņiem un trīs grāmatiņas bērniem no divu gadu vecuma, kurās salikšanai jau 4 - 6 puzles gabaliņi.

Ak, jā, grāmata ir tieši tik kompakta, lai to varētu ielikt paša mazuļa mugursomā un paņemt līdzi, piemēram, uz kafejnīcu vai citu publisku vietu, kur vajadzēs izklaidēt bērnu klusā veidā. Lūdzu piedošanu par miglainām bildēm - ašās rociņas aizraujošā procesā speciāli nepozē, jāķer kustībā.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru