piektdiena, 2019. gada 15. marts

10 grāmatas, ko bērni ar prieku lasītu brīvlaikā

Blogeris Baltais Runcis iesāka stafeti par ieteikumiem lasāmvielai bērniem skolēnu brīvlaikā. Man, kā bērniem tuvāk stāvošai, šo stafeti tālāk padeva Mairita. Skolēnu brīvlaiks jau tuvojas noslēgumam un es nepretendēju uz speciālista zināšanām jebkāda skolas vecuma bērnu literatūras gaumei. Tomēr mēģināšu pieslēgties un sniegšu ieteikumus 10 grāmatām, ko ar prieku lasītu sākumskolas vecuma bērni ne tikai skolas brīvlaikos, bet arī jebkurās citās brīvdienās.

Deivids Hoknijs, Mārtins Geifords "Attēlu vēsture bērniem"
Ja ārā laikapstākļi vēl nelutina, domāju, ka ir īstais laiks pievērsties mākslas izziņai un varbūt iemēģināt roku arī pašam kāda mākslas darba tapšanā/atdarināšanā, ielietojot iegūtās zināšanas par tehnikām, detaļām un stiliem.

Sirsnīgi par ģimeni, mīlestību, kopābūšanu un aizvien to pašu pasaules izziņu. Vecākiem atgādinājums par šķietami sīko lietu patiesi lielo dabu.

Līdz vasarai arī vairs nav tālu un te var pasmelties iedvesmu, lai pavadītu vasaru aizraujoši, pat, ja draudzēšanās ar citiem bērniem nevilina. Savukārt vecākiem, kopā ar bērnu lasot vai atsevišķi, mājiens, kā saprast savu introverto bērnu.

Jā, jā, kuram gan gribas mācīties brīvlaikā? Taču, ja mācīšanās pasniegta aizraujošā veidā? Varbūt nedēļas nogalē var aiziet ar ģimeni uz restorānu un pārsteigt visus ar jaunām prasmēm?

Varbūt nav gluži sākumskolas bērnam piemērota lasāmviela, drīzāk tuvāk pamatskolai, taču noteikti izlasīšanas vērta. Palīdzēs novērtēt lietu zūdamību.

Par to, kas notiek mājās, kad cilvēku tur nav. Sirsnīgs stāsts par diviem saimniekus mīlošiem kaķiem.

Kaut kas vecāks, bet aktualitāti nezaudējis, bērna skatījums uz pieaugušo pasauli. Vecākiem būs šis un tas no veciem vārdiņiem jāpaskaidro, bet, manuprāt, bērnam šī grāmata paplašinās redzesloku.

Īsteniem entuziastiem un vienkārši faniem - pirkstu padarbināšanai un vilcienu uzbūves izzināšanai. Varētu noturēt interesi pat uz vairākām stundām.

Brīvlaikā noteikti neiztikt bez blēņām, ja ne paša darītām, tad vismaz izlasītām. Mieru, tikai mieru! Visam apakšā ir arī morāle (un vismaz pāris kūkas)!


Stafete pavisam vienkārša- ieteikt desmit grāmatas sākumskolēniem un pamatskolēniem. Katrai grāmatai klāt pievienot mazu ieteicošu teikumu. Vai dalīt ieteikumu uz pusēm (piecas sākumskolēniem un piecas pamatskolēniem), vai kā savādāk- tā ir katra brīva izvēle. Tāpat, ja ir vēlme, var būt arī ieteikumi vidusskolēniem.

Stafeti paceļu citā līmenī un nododu lasītājiem, kam sekoju instagram vietnē Lienei un celoju.lasot.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru