svētdiena, 2019. gada 3. marts

Stīvens Bīstijs "Vilcieni. Atver lodziņus un uzzini, kā darbojas dažādi vilcieni"

Man mājās ir divi vilcienu mīļotāji - viens mazs un viens nedaudz mazāks, tāpēc daudz nedomāju un uz izdevniecības jautājumu, ko no jaunajām grāmatām gribam izmēģināt, atbildēju - vilcienu grāmatu. Kā izrādās Stīvena Bīstija izziņas materiāls "Vilcieni. Atver lodziņus un uzzini, kā darbojas dažādi vilcieni" ir grāmata mazliet lielākiem bērniem nekā biju domājusi, apskatot to tikai internetā - no piecu gadu vecuma. Tas gan nepavisam nebija šķērslis ar to aizrautīgi iepazīties man pašai un arī šī būs viena no grāmatām, kas plauktā pagaidīs, kad dēls būs nedaudz apzinīgāks un vēlēsies vairāk iedziļināties tehniskos sīkumos. Šajā grāmatā tiešām ir daudz tehnisku smalkumu! Un jūs nemaz nevarat iedomāties, ar kādu aizrautību es pati pētīju vilcienu atšķirības - no pirmajiem tvaika vilcieniem, līdz pat modernajiem nākotnes transportlīdzekļiem (kas dabā izmēģināti un lietoti jau tagad), pa ceļam apskatot arī dīzeļvilcienus un ar elektrību darbināmos vilcienus.


Autors iepazīstina zinātkāros lasītājus ar vilcienu attīstības vēsturi, parādot vilcienus ne tikai hronoloģiskā secībā, bet arī izceļot kā katra posma vilcieni atšķiras tehniski. Lai arī šķiet, ka teksta tur ir ārkārtīgi maz, tas ir maziem burtiņiem rakstīts un informatīvi ļoti ietilpīgs. Protams, lielākā daļa grāmatas ir ilustrācijas - detalizētas, skaistas un ilgi pētāmas, turklāt ieturētas mierīgos toņos. Katrā grāmatas atvērumā papildus labums un teksts noslēpts aiz maziem un lielākiem atveramiem lodziņiem - vilciena virsbūves fragmenti paverami vaļā, lai apskatītu, kas "lācītim vēderā". Pirmajās divās lapās vēl gribēju novaldīt nagus un atstāt lodziņu pirmās atvēršanas prieku dēlam, bet trešajā lapā salūzu un sāku vērt visus lodziņus vaļā pati, ar aizrautību pētīju katru lappusi krietnu laiku un guvu patiesu baudu.

Dēlam visi vilcieni pagaidām ir vienādi - vilciens ir vilciens. Viņam pilnīgi un galīgi nav nekādas starpības, vai tā ir tvaika lokomotīve, elektriskais vilciens vai nākotnes modelis, kas levitē uz spēcīga magnētiskā lauka rēķina. Taču liels bija viņa pārsteigums aiz lodziņiem vilcienā iekšā ieraudzīt ūdeni. Lai arī tehniskas izpratnes par attēloto manam bērnam vēl nav, viņam patika šķirstīt grāmatas biezās lapas un meklēt, kā atverami lodziņi, kas aiz tiem slēpjas, neiztrūkstošs bija jautājums "kas tas ir?".

Es domāju, ka mums noteikti vēl būs daudz runājama (un vecākiem daudz klausāma) par vilcieniem un to atšķirībām kaut kad samērā drīzā nākotnē un tieši šīs grāmatas dēļ.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru