otrdiena, 2018. gada 4. decembris

Ežēns Grīns "Universālā kopiena"

Franču kinorežisora, rakstnieka un dramaturga Ežēna Grīna (Eugène Green) grāmatu "Universālā kopiena" paņēmu apgāda "Mansards" mājās no palodzes grāmatām, kas meklē jaunas mājas. Mani uzrunāja anotācija uz pēdējā vāka, bet es neveicu vienu sev ierastu darbību - nepašķīru kādu lapu grāmatas vidū, lai paskatītos vai mani uzrunā arī nejauši izvēlēts teikums tekstā. Šī grāmata ir ļoti izteikts gaumes jautājums, man nepatika, bet Goodreads lapā var lasīt arī gluži pretējas - izteikti sajūsmas pilnas atsauksmes.


Pēc anotācijas lasītājam tiek solīts stāsts par ārstu Emīlu, kurš atnāk mājās pēc grūtas darba dienas un atklāj, ka viņa sieva  Adriēna aizgājusi no mājām bez jebkādām norādēm. Emīls savu sievu pazīst un, nojaušot kur meklēt, dodas viņai pa pēdām no Parīzes un Londonu. Varētu šķist, ka stāsts būs par divu pieaugušu cilvēku savstarpējo attiecību meklējumiem, izvērtējumu, mīlestības apziņu. Taču izrādās, ka stāsts ir daudz dziļāks.

Te nu nāktu par labu izlasīt internetā pieejamās recenzijas un skaidrojumus jau pirms pašas grāmatas lasīšanas. Šim darbam ir vairāki slāņi. Tajā protams var meklēt atbildes uz to, kur atrast savu mieru - mīlestībā, gaismā, ticībā vai kur citur. Bet vienlaikus tas ir arī konspektīvs stāsts par dažādu kultūru sadzīvošanu, reliģiju, fanātismu un identitātes sajukumu.

Emīls ir ebrejs, kurš īsti nezina, kam ticēt. Adriēna ir franču un angļu asiņu sajaukuma katoliete, bet trešais lielais tēls šajā grāmatā ir Ronins - no Kurdistānas cēlies pirmsislāma laikmeta magu dzimtas pēctecis, kura ģimeni uz Angliju atveduši labākas dzīves meklējumi. Zināmā mērā katrs no varoņiem pārstāv kādu (vai Londonā dzīvojošu?) sabiedrības grupu, kas ir citādāki, izstumti, sevi meklējoši. Un diemžēl, manuprāt, arī grāmatas noslēgumā šie cilvēki paliek apjukuši, tā īsti neatraduši meklēto.

Kopumā man personīgi reliģijas līnija bija treknāka nekā biju gatava un gaidījusi caur šo grāmatu uzņemt. Taču kā franču kultūras un Francijā dzīvojošās sabiedrības paraugs šī grāmata visticamāk ir labs piemērs un vērtīga.




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru