ceturtdiena, 2018. gada 27. decembris

Ar ūdeni krāsojamas grāmatas bērniem

Ziemassvētku rūķis mūsu mājās ienesa divas grāmatiņas pavisam maziem māksliniekiem no Zvaigzne ABC - "Pārvērt ūdeni krāsās! Svētkus gaidot" un "Pārvērt ūdeni krāsās! Jautrie kukainīši". Dēlam ļoti patīk krāsot ar pirkstiņkrāsām un ūdenskrāsām, bet, atklāti sakot, man vakaros bieži ir liels slinkums pēc lielās krāsošanas veikt lielo tīrīšanu, tāpēc dēlu pierunāju uz citām mazāk šmucīgām un mazāk radošām aktivitātēm. Šīs grāmatiņas tādā ziņā ir daudz parocīgākas - vajadzīga tikai otiņa un ūdens trauciņš, krāsas iestrādātas papīrā un aktivizējas, saskaroties ar ūdeni. Tādējādi netīrība pēc šādas krāsošanas ir tuva nullei, tik vien kā no slapjākas lapas, enerģiski krāsojot, kaut kas var pašķīst apkārt.

Viegls mitras otiņas pieskāriens papīra lapai un mazie, amizantie zvēriņi iegūst krāsas. Brīnumi brīnumu galā! Šīm grāmatiņām ir tikai viens mīnuss - ja bērns tās dabūjis abas uzreiz, viņš tās arī grib izkrāsot visas lapas vienā darbošanās reizē - pēc tam vairs nav ko krāsot. Reiz izkrāsota grāmatas lapa paliek izkrāsota. Šādas grāmatiņas esot bijušas populāras arī manas mammas bērnībā, es gan tādas savā bērnībā neatceros. Žēl, ka šajā sērijā ir tikai divas grāmatiņas, Valčukam patika! Atvainojiet par ierasti miglainajām fotogrāfijām ar Valteru darba procesā, to zibenszelli nevar notvert mierā, arī mūsu ģimenes albumā vairums fotogrāfiju ir miglainas.

Šīm grāmatām varētu likt dubulti pozitīvu vērtējumu, ja tās būtu daudzkārt lietojamas. Tas gan prasītu citu tehnoloģiju izmantošanu, bet būtu tuvāk mūsdienās populārajai mazāk atkritumu ražošanas filozofijai. Nezinu, kā būtu citam bērniņam ar gribēšanu izkrāsot visu grāmatu vienā reizē. Redzot šādu mana bērna azartu uz krāsošanu, man grūti sevi pierunāt iegādāties vienam vakaram izmantojamu izklaidi, kas pēc tam noliekama plauktā vai ieliekama makulatūras kastē. No otras puses domājot - viņš bija nodarbināts vismaz 40 minūtes un divgadniekam noturēt uzmanību uz vienu darbību tik ilgi ir daudz.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru