otrdiena, 2020. gada 15. septembris

Džons Ferndons un Robs Bītijs "Iepazīsti lietas!"


Kādā izpārdošanu trakumā iegādājos Džona Ferndona un Roba Bītija grāmatu "Iepazīsti lietas!". Mani kaut kā piesaistīja grāmatas detalizētās ilustrācijas, kas parādīja dažādus procesus pilnā ciklā. Nemaz neiedziļinājos saturā un tekstā, kad to pirku. Arī dēlam šīs ilustrācijas tīri labi patika, lai arī daudz kas no apskatītajiem procesiem vēl šķiet pilnīgi un galīgi nesaprotamas. 

Vai dīvaini, ka trīs gadu vecam bērnam vismīļākais atvērums bija tieši par kanalizāciju? Nezinu, man nešķita dīvaini. Varbūt pat tieši kanalizācijas nodaļas dēļ es šo grāmatu pamanīju veikalā. Tās iegāde aptuveni sakrita ar laiku, kad dēls pēc vannas korķa izraušanas sāka vaicāt, kur dodas ūdens? Tā nu grāmata par lietu un procesu iepazīšanu mūsu mājās tika nodēvēta par kaku grāmatu (un to neizdomāju es). Nedaudz iepazināmies arī ar atkritumu procesiem un šķirošanu, jo nav lielākas laimes dienā, kā ieraudzīt atkritumu izvešanas mašīnu darbībā.

Grāmatas svarīgākais atvērums - kanalizācija

Šajā grāmatā aprakstīti lielākie mājsaimniecības procesi un daži arī ārpus mājsaimniecības, bet potenciāli gana bieži sastopami. Bērns (un, būsim godīgi, arī dažs labs pieaugušais) uzzinās par to, kā darbojas mikroviļņu krāsns, ledusskapis, putekļusūcējs, veļasmašīna, fēns, dūmu detektors, mobilais telefons, tualetes poda ūdens tvertne, televīzija, durvju zvans, saules paneļi un automašīna, kā rodas gāze, elektrība un kā notiek ūdens aprite. Nav aizmirsts arī par pasta sūtījumiem, laika ziņu veidošanos un lidmašīnas spēju lidot un raķetes pacelšanos gaisā, kā arī vēl daudz ko citu, kopumā par 27 procesiem. 

Patiesībā angļu valodas nosaukums "Stuff you should know!" man šķiet daudz piemērotāks, jo grāmatā patiesi aprakstīti procesi, par kuriem erudītam cilvēkam jāsaprot vismaz pamata koncepti.

Grāmatu sākām iepazīt apmēram trīsarpus gadu vecumā, bet patiesībā tā ir pārāk sarežģīta tik mazam bērnam. Ļoti sīkas un detalizētas ilustrācijas nāk komplektā ar ļoti sīkiem burtiem sarežģīti uzrakstītiem tekstiem. Lasot priekšā un stāstot, daudz ko vienkāršoju atbilstoši tam vārdu krājumam, kāds manam bērnam aptuveni ir un saprotams. Grāmatas beigās ir arī skaidrojošā vārdnīca, taču tā neko daudz skaidrāku trīsgadniekam nepadara.

Vislabāk šī grāmata, domājams, patiks un būs saprotamāka zinātkāriem sākumskolēniem vai pat jau pamatskolas vecumā. Lai arī grāmata jau ilgu laiku ir aktuālo plauktā, es to domāju drīzumā aizrotēt prom uz "kaut kad vēlāk" kasti, lai nejauc prātu. Bet tikmēr man ir viena cita grāmata, kurā ikdienišķi procesi paskaidroti četrus gadus vecam bērnam saprotamākā veidā. Par to uzrakstīšu citā reizē.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru