piektdiena, 2020. gada 4. septembris

Agnese Vanaga un Agate Liepētere "Pagalma enciklopēdija"

Latviešu autores Agneses Vanagas vārds mūsu grāmatu plauktā jau zināms, tāpēc ar sajūsmu piekritu doties uz viņas jaunākās grāmatas "Pagalma enciklopēdija" atklāšanas svētkiem. Protams, izdevīgi bija arī tas, ka pasākums notika tuvu maniem un dēla ikdienas maršrutiem Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā. Svinības nudien šķita izdevušās un ļoti interesantas ne tikai pieaugušajiem, bet arī mazajiem dalībniekiem. Šoreiz Agnese Vanaga sadarbībā ar mākslinieci Agati Lielpēteri radījusi enciklopēdisku stāstu.

Grāmatas galvenais varonis, britu pelēkais kaķis, bez viņa ziņas un gribas aizvests uz dzīvi piepilsētā. Pilsētas smalkais kundziņš nu iepazīstas ar dažādām dzīvām radībām, kas mīt mājas pagalmā un tuvākajā apkārtnē, mauriņā, ūdeņos un mežos.



Lielais un mazais lasītājs kopā ar kaķi sastop krāšņo brīvdabas papagaili jeb pupuķi, dzeni, zivju gārni, gulbi, brūno lācīti, mārīti, mušas un skudras, odzi, sikspārni, vāveri, kurmi un ezi, kā arī bebru un dēli. Ar katru no radībām kaķis risina asprātīgus un izzinošus dialogus, tā atklājot pamata lietas par  kukaiņa, putna vai dzīvnieka dzīves vidi un ieradumiem. Sarunās ir gan ironija un viegli augstprātīga kaķa pavīpsnāšana, gan humors. Īpaši man patika kaķa sastapšanās ar mušām un vēlme tām palīdzēt. 

Caur šiem stāstiem bērns var sastapties ar dabu, mācīties vērīgumu un rast atbildes uz jautājumiem vai iedvesmu uz jauniem jautājumiem. Daudz laika ar dēlu cenšamies pavadīt dabā un tur jautājumu, kā arī vērošanas izklaižu mums netrūkst. Taču arī pilsētā var atrast ļoti daudz dzīvā, tikai jāieskatās bērna augstumā, jāpietupjas līdz ar bērnu izpētīt, jāpiebremzē un jāparunājas. Lai arī daudz kas man kā pieaugušajam bija zināms, šo to varēju uzzināt arī jaunu. 

Man patīk šāds grāmatas stils, kad zināšanas tiek izklāstītas caur tēliem, kuri savās starpā sarunājas, dalās novērojumos un atbild viens uz otra jautājumu. Izskatās, ka arī dēlam nekādu iebildumu pret šādu stilu nav. Zināmā mērā "Pagalma enciklopēdija" atgādināja iepriekš kopā lasīto "Skudriņa Kāpēcīte", kur fakti par dabu izklāstīti līdzīgā formā. Taču šajā grāmatā ir daudz maigākas krāsas, mazāk spilgtuma.

P.S. Vēlreiz liels paldies izdevniecībai Zvaigzne ABC un autorēm par aizraujošo un pārdomāto pasākumu!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru