svētdiena, 2020. gada 6. septembris

Karolīna Roka un Greguārs Mabīrs "Vilku skola"

Ja franču autores Karolīnas Rokas vārds mums bija svešs, tad mākslinieka Greguāra Mabīra stils mums jau pazīstams no grāmatas "Pat briesmoņi tīra zobus". Septembrim ļoti atbilstoši iznācis abu franču autoru kopdarbs "Vilku skola". Tā ir grāmata piecus līdz deviņus gadus veciem bērniem, kurā izklāstītas dažādās mazā vilcēna un viņa vecāku vēlmes saistībā ar skolu. Plānajā grāmatiņā paslēpti arī vairāki citi slāņi, piemēram, par dažādām personībām, kas attiecīgi ietekmē arī intereses un vēlmes, par draudzību un līdzās pastāvēšanu u.c.

Mazajam Vilcēnam jādodas uz baiso vilku skolu, kur audzēkņi mācās kauties, kaukt, trenkāt, ēst kā sušķi un lamāšanos. Lielie vilki sagaida, ka dēls kļūs par īstu slikto manieru paraugu. Turpretim pats vilcēns gribētu iemācīties lasīt, lai saprastu pasaku grāmatās rakstīto, un iemācīties skaitīt, lai izskaitītu zvaigznes debesīs. 


Ļoti jaukas ilustrācijas, īpaši interesants bija atvērums, kurā redzama visa vilku skola kopumā. Daudz sīku detaļu, ko izpētīt. Teksta katrā lapā ir samērā maz, burti lieli, tāpēc šī grāmata varētu arī kalpot kā viena no pirmajām patstāvīgi lasāmajām grāmatām. 


Karolīna Roka dzimusi 1975. gadā Perpiņānā, Francijā. Studiju laikā Tulūzā viņa ar komiksu autoru Bertrānu Eskeišu izveidoja rakstnieku duetu ar nosaukumu BeKa un radīja daudzus populārus komiksus. Viņa raksta bilžu grāmatas mazajiem lasītājiem, kuras iznāk izdevniecībās "Mijade" un "Auzou".

Greguārs Mabīrs dzimis 1975. gadā Francijā un dzīvo Nantē. Mabīrs savulaik izglītojies pavārmākslā, taču ar laiku pārorientējies uz zīmēšanu un pabeidzis mākslas studijas Sentlucas institūtā Briselē. Mabīrs izdevniecībā "Mijade"publicējis daudzas grāmatas, tostarp "Vilku, kurš izvēlās no grāmatas", kas tulkota 29 valodās. Viņš veido ilustrācijas arī jauniešu presei un komiksu izdevumiem.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru