sestdiena, 2021. gada 17. aprīlis

Anna Starobiņeca "Plēsēja tiesības. Zvērīgs detektīvs"


Pērn rudenī lasīju detektīvu bērniem "Vilka midzenis. Zvērīgs detektīvs", ko sarakstīja krievu autore Anna Starobiņeca. Mani šī grāmata sajūsmināja, taču jaunumu, ko gribas lasīt, ir tik daudz, ka otro daļu "Plēsēja tiesības" izlasīju tikai, kad iznāca jau trešā. Un kas par to? Tas tikai ļāva man otro un trešo izlasīt vienu pēc otras un nešķirties no amizantajiem tēliem mazliet ilgāk. Turklāt pirmo daļu biju aizņēmusies lasīšanai grāmatu klubiņā un iecerējusi iegādāties dēla grāmatu plauktam kaut kad vēlāk. Apņemšanās arī piemirsās, taču paldies izdevniecībai Zvaigzne ABC, kas man to atgādināja, sarūpēja visas trīs daļas pašu lietošanai un vēl vienu bonusā izspēlēšanai konkursā! Sadarbība vairāk nekā 10 gadu garumā, kas silda manu sirdi. Bez glaimiem un liekulības!

Otrajā detektīvu sērijas darbā "Plēsēja tiesības" Tālmeža gudrie izmeklētāji novērš karu ar Ciema suņiem un viltīgi sagādā sev labus sabiedrotos nākotnei. Tumšā naktī kāds šķietami paveicis baisu noziegumu - no kūts pazudusi vista. Kāpēc šķietami? Jo vista ir dzīva! Taču naida sēkla jau sākusi dzīt asnus un ciema suņi gatavi trīt zobus lielajai vajāšanai. Tas ir starpteritoriju konflikts, ko nevēlas pieredzēt neviens. Tāpēc Tālmeža policijas Āpsim Vecākajam un Āpškānam jābūt īpaši prasmīgiem, lai domstarpības noregulētu. Vārds pa vārdam un it kā viss sakārtojas, suņi vajāt meža zvērus nenāks, taču izlasītas tikai pirmās grāmatas nodaļas, tāpēc lasītājam skaidrs, ka tik vienkārši viss nebeigsies. Nudien, naktī notiek asiņaina izrēķināšanās un šoreiz tā nav nekāda šķietamība.

Man šī grāmata šķita aizraujoša un lieliska lasāmviela gan jaunajiem lasītājiem sākumskolas vecumā gan viņu vecākiem. Nav jau nekāds noslēpums, ka bērnu grāmatas pieaugušie dabū pārlasīt vairākkārt un tāpēc šai grāmatai jābūt gana izklaidējošai un, galvenokārt, nekaitinošai arī pieaugušā lasītāja prasībām. Domāju, gan, ka "Plēsēja tiesības" nav lasāma, ja iepriekš nav izlasīta arī "Zvērīgs detektīvs. Vilka midzenis". Pirmajā grāmatā autore smalki iepazīstina ar galvenajiem tēliem un otrajā vairs ar to detalizēti neaizraujas. Ja nu vien paskaidro jaunos tēlus. Tāpēc noteikti iesaku sākt ar vienu un aizrauties kopā ar burvīgajiem personificētajiem meža zvēriem. Vainīgais, protams, būs tas, kuru vismazāk būsiet turējuši aizdomās!

Māras Poļakovas latviskojums nenoliedzami lielisks! Aizvien vairāk iemīļoju šo tulkotāju, īpaši tāpēc, ka pēdējā laikā man rokās viens pēc otra nākuši vairāki viņas latviskotie darbi.




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru