svētdiena, 2022. gada 11. decembris

Mauri Kunnass "12 dāvanas Ziemassvētku vecītim"

Ziemassvētku laiks ir klāt! Nu, labi - gandrīz ir klāt. Trešo gadu mūsu Ziemassvētku laika grāmatu klāstam pievienojas kaut kas no somu rakstnieka Mauri Kunnasa veikumiem. Pirms diviem gadiem iepazinām šo autoru ar pirmizdevumu latviešu valodā, grāmatu "Ziemassvētku vecītis". Pērn ar dēlu uzzinājām, kā Ziemassvētku vecītis pēc svētkiem atpūšas, caur grāmatu "Ziemassvētku vecīša brīvdienas". Šogad Zvaigzne ABC jaunai mazo lasītāju paaudzei devusi "12 dāvanas Ziemassvētku vecītim", kas pirmo reizi latviešu valodā izdota 1996. gadā. Tolaik man to lasīt nebija sanācis, taču kopā ar savu dēlu grāmatu arī pati no sirds izbaudu kā bērns.

Korvantunturos, kā allaž pirms svētkiem, darba pilnas rokas un rūķi vienā skriešanā. Mazais rūķis Ville ir ļoti gādīgs, tieši 12 dienas līdz svētkiem viņš iedomājas, ka arī Ziemassvētku vecītis ir pelnījis iepriecinājumu un apņemas vecītim gādāt ko īpašu visas šīs līdz Ziemassvētkiem atlikušās dienas. Kā nu mazajam nebēdnim iet, kā neiet, lai mazie un lielie lasītāji uzzina paši. Es savukārt apjūsmošu krāšņās un košās ilustrācijas, kā arī stāstā ielikto morāli - ar vieglumu uztvert mazās neizdošanās un ar pateicību pieņemt labi domāto, pat, ja tas nav noticis kā plānots.

Es aizvien esmu ļoti pateicīga jaukajam cilvēkam Mauri Kunnasam, kurš radījis stāstus par Ziemassvētku vecīti un viņa neikdienišķi ikdienišķo dzīvi! Mans sešgadnieks šajā vasarā uzdeva liktenīgo bērna pieaugšanas jautājumu par Ziemassvētku vecīša īstumu. Vasarā mana atbilde bija vairāk vai mazāk meistarīga izlocīšanās, kas vienlaikus nāca ar apjausmu, ka zaudēt ticību brīnumam sešu gadu vecumā ir vēl mazliet par agru. Tāpēc pielieku dažādas pūles ticības stiprināšanai. Šogad svētkus gaidām gan ar jauniem atribūtiem mūsu mājās (adventes kalendārs ar uzdevumiem ģimenei), gan jau iesakņotām mūsmāju tradīcijām, un viena no tām ir Ziemassvētku gaidīšana ar tematisku literatūru. Te nu lieliski talkā nāk Mauri Kunnass ar saviem stāstiem!

Labdabīgā humora pilnais teksts papildināts piemīlīgām ilustrācijām. Attēlos ir ārkārtīgi daudz sīku detaļu, kuru pētīšanā pavadīt piectik ilgāku laiku nekā teksta lasīšanā. Manuprāt, šī grāmata varētu patikt gan bērnudārza, gan sākumskolas vecuma bērniem, un arī pieaugušajiem, kuri vēl tic brīnumam. Bet domāju, ka visatbilstošāko sajūtu Ziemassvētku vecīša stāsti radīs tad, ja tiek lasīti priekšā kādam, kurš azotē cīnās pret miega atnākšanu. 



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru