sestdiena, 2022. gada 31. decembris

Bens Bērants, Villija Kvieskaite "Bambus ir lēēēns"

Vai zinājāt, ka bambusi spēj augt ar ātrumu pat līdz 5 centimetriem stundas laikā? Es to uzzināju, gatavojoties rakstīt par kādu bērnu grāmatu, kurā galvenais tēls ar šī steidzīgā zālauga vārdu ir gluži pretēji - ļoti gauss. Lietuviešu autoru duets Bens Berants un Vilija Kvieskaite latviešu valodā jau iepazīti ar baiļu pārvarēšanas stāstu "Bubuļbailes". Tagad abi izveidojuši grāmatu par atšķirīgā pieņemšanu un noderīgumu. Mazajam pandai grāmatā "Bambuss ir lēēēns" laiks rit pavisam atšķirīgi nekā viņa draugiem un ne vienmēr viņš jūtas pieņemts un iederīgs.

Kamēr Bambuss nopūš dzimšanas dienas kūkas svecītes, torte jau ir apēsta. Kamēr lācēns sasukājas, uz galvas ligzdu novijis sīlis. Citi dzīvnieki Bambusu par to velk uz zoba, un viņš jūtas visai vientuļi. Taču reiz Bambusa draugi skriešanās sacīkšu laikā iekļūst nelaimē, un tikai lēnais panda Bambuss var viņiem palīdzēt.

Arī šajā grāmatā autori ievērojuši iepriekšējo stilu un uz iekšējiem vākiem zīmēti stāsta varoņi un īss apraksts par viņiem. Ilustratores Vilijas Kvieskaites rokraksts ar mīlīgajiem zvēriņiem apalīšiem izpaužas arī šajā darbā. Pat krokodils un gepards šeit ir draudzīgi bumbulīši, nevis zvērīgi plēsoņas. Oranžīgi, brūnos, sarkanos un citos zemes toņos veidotās ilustrācijas ar nelieliem teksta laukumiem māca mazajam lasītājam draudzības nozīmi un to, ka atšķirīgais nav nosodāms vai apsmejams. Nekad nevar zināt, kad noderēs šī viena īpašā un atšķirīgā drauga prasmes un spējas. Tā gadījies arī ar pandu mazuli Bambusu. Vienaudžu rotaļās viņam iekļauties ir pagrūti, bet tomēr ir reizes un vietas, kur rāmums noder.

Manuprāt, šī grāmatiņa, īpaši lēni lasīta un mierīgi pieaugušā roku šķirta, var palīdzēt vakarā "samazināt apgriezienus" tādam kustīgam vēl nenogurušam bērņukam. Bet tā jālasa priekšā nevis jādod lasīt pašam. Un kopīgi arī lēnām jāizpēta detaļas Vilijas Kvieskaites radītajos zīmējumos. Tikai tad varētu būt panākams īstais nomierināšanas efekts. Mūžīgiem miega ienadniekiem un "es vēl neesmu noguris" tipa bērniem šī varētu būt tāda maiga iemānīšana mierā un miegā. Uz "es nekad negribu gulēt" tipa sešgadnieku iedarbojās labi. Burti lieli un teksta maz, tāpēc šī grāmata varētu būt ērta lasīšanai tiem, kuri nupat šo prasmi apguvuši. Taču tad, visticamāk, nomierinošais efekts nebūs tik spēcīgs kā tad, ja priekšā gausi lasīs pieaugušais.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru