ceturtdiena, 2020. gada 9. aprīlis

Bens Berants un Vilija Kvieskaite "Bubuļbailes"

Mēs visi no kaut kā baidāmies. Bailes mēdz būt dažādas - racionālākas un pavisam neparastas un neizskaidrojamas. Jo īpaši bailes var uzbrukt tiem, kuri vēl neko daudz par pasauli nezina - bērniem. Pat īpaši piedomājot par to, lai bērnu nebiedētu ar ļaunām tantēm, onkuļiem un nezināmiem bubuļiem, bailes bērnam reizēm sarodas. Tā ir pilnīgi dabiska organisma reakcija un neko daudz ar to nevar padarīt kā vien mēģināt palīdzēt tikt bailēm pāri un gūt mācību no situācijām, kas tās radījušas. 
Bet tik nopietns ievads patiesībā ir pavisam jaukai lasāmvielai. Lietuviešu rakstnieks Bens Berants un māksliniece Vilija Kvieskaite izveidojuši grāmatu "Bubuļbailes", kas kādam bērnam var palīdzēt tikt pāri nepamatotām bailēm. 

Kas ir bailīgāk - satikt bubuli vai naktī doties mežā meklēt nozagtu bumbu? Vāverēns un vārnēns apņēmušies atrast bumbu un uzveikt lielās bubuļbailes.

Par sižetu patiešām vairāk nav ko stāstīt, jo tad būtu jāpārraksta viss teksts un teksta tur nav pārāk daudz. Burti ir lieli un,manuprāt, ērti padosies lasīšanai arī tiem, kuri nesen apguvuši lasītprasmi. Mazākiem bērniem uzmanību gana daudz piesaista ilustrācijas un es paspēju izlasīt priekšā visu tekstu pirms zudusi pacietība klausīties. Ilustrācijas ir daudz un krāsainas. Tās ir arī ārkārtīgi piemīlīgas. Gan vāveru, gan vārnu mazulis abi māksliniecei padevušies tādi omulīgi tuklīši, mazliet smieklīgi. Tādi jauki mazulīši, kuri nemaz nenojauš, kādas raizes var radīt saviem vecākiem, dodoties bumbas glābšanas ekspedīcijā. Arī abu delveru vecāki izveidoti inteliģenta paskata un rāmi jauki. 

Vēl par ilustrācijām - tās ieturētas ļoti jaukos, mierīgos toņos, tuvu dabiskiem, zemes toņiem. Lasot šo grāmatiņu pirms miega, tā nesakairinās ar spilgtumu un palīdzēs noskaņoties mieram.

Man ārkārtīgi patīk, kad uzreiz aiz pirmā vāka uzzīmēti grāmatas tēli un par katru sniegts īss apraksts, līdzīgs īss apraksts atrodams arī par autoriem grāmatas beigās. Tas šķiet ļoti personiski. Kopumā ļoti jauka grāmatiņa, ko ar interesi gan "lasījām" kopā, gan puika pētīja viens pats. Šobrīd nekādu lielu aktīvo baiļu bērnam nav, bet bērniem jau tā ir - bailes te uzrodas, te pazūd. Domāju, ka kādām bailēm atkal pieķeroties, varēsim meklēt kādu palīdzību šajā grāmatā līdzīgi kā esam veiksmīgi izmantojuši grāmatas par zobu tīrīšanu un konču ēšanas saistību ar zobu sāpēm.

Bailes ir pat visdrosmīgākajiem, bet tām var tikt pāri. No kā baidies tu? 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru