trešdiena, 2019. gada 11. septembris

Sergejs Timofoejevs un Rūta Briede "Pasaka par bruņinieku, kuram sāpēja zobi"

Domājot par aktualitātēm mūsmājās un disciplīnas uzturēšanu caur izklaižu metodi, iegādājos Sergeja Timofejeva grāmatu "Pasaka par bruņinieku, kuram sāpēja zobi", māksliniece Rūta Briede. Nezinu, vai šo grāmatu pirku vairāk sev vai bērnam? Kaut gan nē, vēl nevaru skaidri nodalīt grāmatas tikai bērnam - tās visas ir mums kopā kā ģimenei. Grāmatu tēli bērnam (un vecākiem) lieliski kalpo kā disciplinēšanas līdzeklis, kā piemērs, kuram līdzināties vai gluži otrādi - no kura vairīties. Lai kā centāmies dēlu pēc iespējas ilgāk atturēt no konfekšu ēšanas, pirmos "kaitīgos" saldumus dēls nogaršoja privātajā dārziņā pusotra gada vecumā (un audzinātāja, ieraugot manas lielās acis, tik vien kā bailīgi izdvesa "ā, jūs viņam nedodat...") un pusotra gada laikā progresējis par īstu konču ekspertu.

Īsts konfekšu "gurmāns" un eksperts ir arī Sergeja Timofejeva radītais Bruņinieks. Dažreiz viņš apēd tikai kādu desmitu konfekšu, bet gadās arī aizrauties un apēst pat simtu! Tas nevar palikt bez sekām un reiz Bruņinieks, kā ik vakaru iznācis padziedāt uz pils balkona, tik vien spēj kā sāpēs vaidēt un stenēt. Bruņiniekam sāp zobi! Ja parasti pāri darītājam, ienaidniekam, var cirst ar zobenu pretī, tad saviem paša zobiem pretī necirtīsi un Bruņinieks dodas uzbrukumā ārējam ienaidniekam - konfektēm.

Bruņinieks nudien ir ļoti audzinošs tēls. Tajā var nolasīt gan to, ka vainīgā meklēšana "ārpusē", nesaskatot problēmu paša darbībās, nav rezultatīva. Tajā nolasāma arī pamācība par to, ka konfekšu  ēšana pārmērīgos apjomos ir kaitīga zobiem. Es pat teiktu, ka šī pasaka ir didaktiska, taču ne nomācoši apgrūtinošā veidā, kas liktu dusmīgi nolikt šo grāmatu malā. Ko liegties - esmu sajūsmā, ka grāmatu lasīšanā esam izgājušai cauri posmam, kad grāmatas izmanto pamata prasmju attīstīšanai, sensorikai un gluži vienkārši lasīšanas ieraduma veidošanai, un esam nonākuši vecumā, kad grāmatas var izmantot kā labu mācību līdzekli audzināšanā!

Ilustrācijas grāmatā ir diezgan abstraktas, galvenos tēlus var izšķirt, taču kokiem apaugušam pakalnam dēls baksta virsū ar pirkstu un prasa: "kāpēc tur deg?". Šī ir sērijas LAPSA LASA grāmata (paredzēta bērniem, kuri nesen sākuši lasīt patstāvīgi), kas izskaidro to, ka mans puika vēl nedaudz neizprot vizuālo vēstījumu, taču grāmatas stāsts viņam ir labi saprotams un dzīvē pielietojams.
Viens no atvērumiem, attēls no izdevēja mājas lapas

Šī, cik saprotu, jau ir lasītāju iemīļota grāmata - sākumā bija izveidota Leļļu teātra izrāde (iestudēta 2017.gadā un nominēta Spēlmaņu nakts balvai kā gada labākā izrāde bērniem), pēc tam teksts izdots grāmatās latviešu un krievu valodā. Grāmata arī ieguva Jāņa Baltvilka balvu "Jaunaudze"  par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā. Leļļu teātra izrāde paredzēta bērniem vecumā no 4 gadiem, domāju, ka pēc gadiņa to noteikti arī apmeklēsim, lai arī grāmata patīk un tiek izmantota jau tagad.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru