sestdiena, 2020. gada 11. aprīlis

Magdalena Hai un Tēmu Juhani "Šausmu veikaliņš un briesmīgais kutināmais pulveris"

Ja mazliet slinkam jaunajam lasītājam meklējat kompromisu starp klasisku komiksu un pilnteksta stāstu, var pamēģināt somu rakstnieces Magdalenas Hai un ilustratora Tēmu Juhani grāmatiņu "Šausmu veikaliņš un briesmīgais kutināmais pulveris". Vismaz aptuveni šādi es esmu uzzīmējusi galvā šīs grāmatas lasītāju. Stāsts par deviņus gadus veco Niniju varētu aizraut aptuveni tāda paša vecuma auditoriju, ja atceros sevi astoņu, deviņu gadu vecumā.
Ninja ir apņēmības pilna nopelnīt naudu savam sapnim - velosipēdam. Tikai mazliet jocīgs cilvēks varētu dot darbu bērnam, tāpēc meitene dodas uz Šausmu veikaliņu. Tur viņa ierauga, ka veikaliņa īpašnieks Vecais Dīvainis vārtās pa grīdu, nespējot beigt smieties. Kopā ar veikala draudzīgo spoku Pēci Ninija meklē īpašu pulveri, lai sirmajam vīram palīdzētu. 

Grāmata ir asprātīgi un piesaistoši ilustrēta, mazliet atgādina komiksu, lieliem burtiem, kas lieti noder tiem, kuri nesen sākuši lasīt paši. Turklāt tas ir ļoti plāns iesējums mīkstos vākos, līdz ar to nebiedē tos, kuriem lasīšana nav pirmā prioritāte, izvēloties brīvā laika pavadīšanas veidus.

Grāmatas autore Magdalena Hai raksta zinātniskās fantastikas romānus pieaugušajiem un pasakas bērniem. Viņas pirmais romāns "Kerjäläisprinsessa" ("Princese ubadze") tika izlaists 2012. gadā. Rakstnieces prozas darbi ir vairākkārt nominēti un apbalvoti ar dažādām balvām – pavisam 16 reizes. Grāmatas “Šausmu veikaliņš” tulkošanas tiesības pārdotas uz vairāk kā 10 valstīm.

Grāmatas mākslinieks Tēmu Juhani ir somu ilustrators, komiksu autors un grafiskais dizaineris, kura ilustrācijas publicētas ne vien Somijā, bet arī Lielbritānijā, ASV un Ķīnā.

Tulkojums tapis un grāmata izdota, pateicoties FILI (Finnish Literature Exchange) finansiālajam atbalstam.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru