ceturtdiena, 2021. gada 18. marts

Halina Vdovičenko "36 un 6 kaķi"

Jautājums: Cik gan kaķu iespējams ietilpināt vienā dzīvoklī, ja tiem nelaimīgā kārtā gadījies zaudēt pat savas necilās ielas "mājas"? Atbilde: vienā dzīvoklī ietilpst 36 un 6 kaķi. Lapzemē dzimusi ukraiņu autore Halina Vdovičenko radījusi aizraujošu stāstu "36 un 6 kaķi" par to, kā pagaidu iespējas kļūst par ilgtermiņa risinājumiem. Pie kāda daudzdzīvokļu nama un tā pagrabā mitinās neliela kolonija. Taču kādu dienu tiek aizmūrētas visas ieejas pagrabā, tāpēc kaķiem vairs nav patveršanās vietas. Runājošie dzīvnieki nolemj šarmēt pirmajā stāvā dzīvojošu kundzi un izlūgties naktsmājas kaut uz vienu lietaino nakti. Sākotnēji skeptiskā kundze ir pielaidīga un ļauj kaķiem ieņemt viņas nelielo mitekli un jau drīz 36 un 6 kaķu kopa kundzei un viņas krustdēlam atklāj arī savus pārējos talantus.

Grāmata paredzēta mazajiem lasītājiem no septiņu gadu vecuma, bet iegādājos to arī dēla grāmatu plauktam nākotnei. Mani piesaistīja jaukās ilustrācijas (autore Natalka Haida) un zinu, ka dēlam kaķi patīk, tāpēc biju diezgan droša, ka viņš labprāt klausīsies stāstu par kaķiem. Lasījām diezgan ilgi, vakarā pa vienai nodaļai, jo nodaļas ir ļoti garas. Baidījos, ka dēlam pietrūks pacietības klausīties tik daudz teksta ar salīdzinoši nelielu ilustrāciju apjomu pret to. Tomēr man drīzāk izžuva mute un nogura mēle, nekā puikam beidzās pacietība, jo personificētie un runas spējām apveltītie dzīvnieciņi ir ļoti amizanti. Katru reizi viņš lūdzās lasīt vēl vienu nodaļu, bet man vienkārši vairs "nebija iekšā". Pēc pašu pieredzes secinu, ka grāmata būs interesanta arī pirmsskolas vecuma klausītājiem. Savukārt skolas vecuma bērniem tā derēs, ja bērns lasa patstāvīgi diezgan raiti. Burti ir diezgan lieli un ērti uztverami, taču to ir daudz vienā lapā, tāpēc tas var mazliet pieklusināt lasīšanas azartu iesācējam.


Man kā pieaugušajam saturs šķita nedaudz iepriekš paredzams, turklāt galvā nedaudz jaucās kaķa Savēlija nokļūšana kaķu kafejnīcā (Grigorijs Služiteļs "Savēlija dienas"). Taču bērnam tas nebūt netraucēja, katru jaunu nodaļu dēls gaidīja ar nepacietību. Šīs grāmatas teksts ir ļoti pateicīgs izteiksmīgai lasīšanai dažādās balsīs un intonācijās, jo runātāji ir 36 (un seši) dažādi kaķi, katrs ar savām īpatnībām un detalizēti raksturots pašā pirmajā nodaļā. Līdz ar to es varēju sākumā saprast katra kaķa "ieskaņošanas veidu" un tad jau attiecīgos toņos un intonācijās arī lasīt tālāk nodaļas ar darbību. Man patiesībā šis mazais teātris ļoti patika un arī dēlam palīdzēja iejusties aprakstītajā. Īpaši puikam patika Melnītis Komentētājs, kas man savukārt bija labs izaicinājums lasīt ātri, bet skaidri un saprotami, sporta komentētāja stilu atdarinot. Tiklīdz aizvērām pēdējo vāku, bērns lūdzās, lai vēlreiz izlasu kaķu apraksta nodaļu un kopā mēģinājām atcerēties, kādus vārdiņus stāsta gaitā ieguva seši mazie bezvārda kaķēni.

Man ārkārtīgi patika tulkotāja paveiktais ar tekstu (no ukraiņu valodas tulkojis Māris Salējs). Viņš pārnesis tekstu ļoti māksliniecisku un sulīgu izteikumu pilni, ka nebija nekādu problēmu to izlasīt bērnam kā aizraujošu piedzīvojumu. Lai arī grāmata ir paredzēta bērniem, valoda bija bagātīga un ne pārāk pliki vienkāršota. Piemēram, vārds "kudlains" man pat bija pašai jāuzmeklē skaidrojumā. Man ārkārtīgi patīk, ja grāmatas dod bērniem vairākus labumus un šajā grāmatā papildus labums noteikti būs vārdu krājuma papildināšana un izdaiļošana.

Vēl par taustāmo: man ļoti patika papīra kvalitāte un tas, kā uz tā izskatās ilustrācijas, kā arī iesējums kopumā. Grāmata nav ļoti smaga, bet nav arī tāda vārgulīte, kura no vākiem izkritīs pēc pirmās, otrās lasīšanas. Arī izmērs ir ļoti ērts, lai to turētu rokās vai klēpī un rokas nenogurtu.




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru