trešdiena, 2019. gada 2. janvāris

2018.gadā labākais lasītais

Vai zināt, cik grūti ir izveidot labāko, interesantāko, aizraujošāko, ilgāk atmiņā palikušo grāmatu topu no gada laikā izlasītā apjoma? Ļoti grūti! Nebeigšu atkārtot, ka izvēlēties vienu mīļāko grāmatu ir kā izvēlēties ģimenē vienu mīļāko bērnu - neiespējami! Līdzīgi ir ar to sarakstu veidošanu par to labākajām izlasītajām grāmatām gada laikā. Bet vismaz apjoms ir mazliet aptveramāks. Lai nu kā, par pamudinājumu izveidot blogā sarakstu no grāmatām, kas 2018.gadā izlasītas un visvairāk aizķērušās kaut kur iekšā, kalpoja Jāņa Rozes apgāda pārstāves aicinājums izvēlēties vienu šādu grāmatu. VIENU! Grafomānisku tieksmju pārņemta, pati to neapzinoties, izveidoju šī bloga ieraksta uzmetumu. Jāatzīst, ka neesmu tikusi galā ar uzdevumu pilnībā - nespēju es salikt grāmatas secībā no pirmās labākās līdz desmitajai (vai kādai nu tur padsmitajai), tāpēc neuztveriet izklāsta secību kā augstvērtīguma pazīmi. Ņemiet nu par labu kā ir!

Pēdējā no iespaidojošākajām bija Andželas Naneti "Mans vectēvs bija ķiršu koks". Rakstnieces meistarīgums valodā un sižeta virpināšanas prasmes man lika smaidīt, saraukt pieri par netaisnīgumu un arī aizgūtnēm raudāt. Šis ir skaudrs un nekā nenoslēpjošs stāsts, kas uz lasīšanas brīdi apstādina laiku. Tajā mācību sev atradīs gan pieaugušie, gan bērni.

Vēl no 2018.gadā pašas lasītā noteikti iesaku izlasīt:


Vēl es noteikti varētu pielikt Marina Stepnova "Bezdievju iela", Kai Ārelaida "Pilsētu dedzināšana" un arī Yuval Zommer "Lielā sīkbūtņu grāmata" un "Lielā ūdeņu grāmata" un Inguna Ula Cepīte "Ulsiks".

Ilustrācijai grāmatu kaudzīte, ko plānoju tuvākajā laikā izlasīt un telefona pierakstos jau arī veidojas sarakstiņš ar grāmatām, ko noteikti gribu iegādāties izlasīšanai. Tad nu - show must go on!

Liels paldies visām izdevniecībām, ar ko sadarbojos jau gadiem un arī tām, kuras man sniedz atbalstu lasīšanas kāres apmierinājumā un ar ko sadarbojamies tikai no šī gada - Zvaigzne ABC, Mansards, Latvijas Mediji, Dienas grāmata, Jāņa Rozes apgāds, Liels un mazs! Ceru uz vismaz tikpat produktīvām un gandarījuma pilnām sadarbībām arī 2019.gadā!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru