svētdiena, 2019. gada 13. janvāris

Izabella Fužēra "Kāpēc tā? Pastāsti, kāpēc!", atbilžu grāmata bērniem

Bērnībā man ļoti patika enciklopēdijas, mana visvisvismīļākā enciklopēdija bija 1997.gadā Zvaigzne ABC izdotā "Lielā ilustrētā enciklopēdija" - 600 lappuses bieza, baltos vākos ar dažādiem objektiem uz vāka. Mums tāda bija klasē pieejama lietošanai visiem kopā un es tādu izlūdzos dāvanā uz vārda dienu, kad man bija 10 gadu. Dažādas plānākas enciklopēdijas, kas iznāca vesela sērija par dažādiem tematiem, bija pieejamas bibliotēkā tikai lasīšanai uz vietas. Enciklopēdija bija vesela dārgumu krātuve pirmsinterneta laikmetā, kad bija nepieciešams rakstīt referātus vai veidot patstāvīgos darbiņus skolā projektu nedēļā. Ir pat mazliet skumji, ka enciklopēdiju zelta gadi ir pagājuši un līdz ar internetā pieejamās informācijas vairošanos tās savu nozīmīgumu šķiet zaudējušas. Varbūt es kļūdos - vai enciklopēdijas aizvien ir svarīgas skolēniem?


Nupat pirms svētkiem manās rokās nonākusi maza izmēra, bet bieza franču autores Izabellas Fužēras sastādītā enciklopēdija "Kāpēc tā? Pastāsti, kāpēc!" Biezos vākos ar spirāli biezām lapām iesietā grāmatiņā sešos lielos tematos (vēsture, daba, ķermenis, dzīvnieki, sadzīve, visums) ir apkopoti vairāki desmiti jautājumu, ko vecākiem varētu uzdot mazais kāpēcītis, sastopoties ar šīm lietām ikdienā, grāmatās un multfilmās. Šīs enciklopēdijas beigās pievienotas uzlīmes, kurām atrast vietu īpašā lapā katras nodaļas sākumā, bet katras nodaļas beigās ir mazs bērnam patstāvīgi veicams uzdevums, piemēram, jāsavieno viduslaiku nocietinātas pils sastāvdaļu nosaukumi ar tās apzīmējošiem cipariņiem vai jāizdiedzē auga sēkla vispirms uz mitras vates un pēc tam pārstādot to podiņā ar augsni.

Manam puikam šobrīd aktuālais jautājums ir "kas tas ir, mamma?", ar kuru viņš papildina savu vārdu krājumu, mācās lietas nosaukt vārdos un man šķiet, ka nākamais attīstības posms varētu būt "kāpēc?" jautājumu gūzma. Šī grāmatiņa tad nu ļaus vecākiem sagatavoties un atsvaidzināt zināšanas par pamata jautājumiem, piemēram, kāpēc putni rudenī lido prom, kāpēc cilvēks žāvājas, kāpēc cilvēkam ir naba un kāpēc mainās gadalaiki? Atbildes uz šiem un daudziem citiem jautājumiem sniegtas pavisam īsas un vienkāršiem vārdiem, pārāk nesarežģījot tematu. Man ļoti patika, ka dažviet atbildei bija pievienota arī informācija par Latviju, kur oriģinālā tādas visticamāk nebija, piemēram, jautājumā "Kāpēc agrāk sievietēm nebija balsstiesību?" ir teikums, ka Latvijā sievietēm balsstiesības ir kopš 1920.gada. Jāatzīst, ka šur tur varētu atrast arī kādu latviskāku vārdu tulkojumā, piemēram, "ekonomēt" vietā izmantot vārdu "taupīt".


Šī grāmatiņa noteikti mūsu plauktā pagaidīs kāpēcīša vecumu un tad tiks celta gaismā.
Ir taču tā, ka daudzas lietas šķiet vienkāršas un pašsaprotamas, kamēr kāds nelūdz tās paskaidrot? Tad nu šī grāmatiņa ļaus pieaugušajiem atsvaidzināt atmiņu pašiem, lai vēlāk palīdzētu mazajiem prātvēderiem izzināt pasauli bez ilgas minstināšanās un galvas lauzīšanas. Vai Tu māki paskaidrot, kāpēc tiek būvētas kosmosa stacijas?





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru