svētdiena, 2018. gada 1. jūlijs

Yuval Zommer "Lielā sīkbūtņu grāmata" un "Lielā ūdeņu grāmata"

Britu izcelsmes ilustratora Yuval Zommer grāmatas iekāroju sava bērna grāmatu plauktam jau no pirmās reizes, kad tās ieraudzīju. Viss sākās ar "Lielā sīkbūtņu grāmata", kas ir slavas dziesma kukaiņiem, tārpiņiem, simtkājiem un visām citām sīkajām radībām, jo nekas nevar būt tik sīks, ka ir nenozīmīgs. Pat vismazākajai šīs zemeslodes daļiņai, vismazākajam puteklītim ir sava loma ekosistēmā. Samērā drīz pēc sīko būtņu atklāšanas, pie lasītājiem nonākusi arī "Lielā ūdeņu grāmata", kur stāstīts ne tikai par maziem ūdens iemītniekiem, bet arī par ļoti lieliem, piemēram, vaļiem. Interesanti, ka grāmata par ūdens būtnēm angļu valodā iznāca pavisam nesen, 10.maijā, un latviešu valodas izdevums Lauras Romanovskas tulkojumā apgādā "Mansards" iznāca vienlaikus ar oriģinālvalodas versiju. Kad ieraudzīju pirmo signāleksemplāru fotogrāfijas, manī sarosījās krājēja gēns, vācēja balss un acīm saskatāmas dailes gars. Arī grāmata par ūdenī mītošajām radībām ir filigrāni izstrādāta un ar humoristisku dzirksti tekstuālajā saturā.


Kamēr ciemojos apgādā "Mansards" uzzināju, ka tuvākajā nākotnē Latvijas lasītāji šīs sērijas turpinājumā varēs sagaidīt arī lielu grāmatu par putniem un to nu gaidu ar īpašu nepacietību. Mums mājās ir vecumvecās grāmatas "Meža skola" jaunais izdevums un zinātāji sapratīs, ka putnu tajā ir ka biezs - dēlam tā ir bučojamā grāmata, katram putniņam tiek pa bučai un tas izraisa sajūsmu gan bērnam pašam, gan smieklu šalti šī procesa vērotājos.

Par šo darbu saturu nav jāstāsta, tas jāredz un jānovērtē krāšņums
savām acīm. Piebildīšu, ka katrs atvērums veltīts savai sīkbūtņu vai ūdens iemītnieku kategorijai un ar smalkiem attēliem, kā arī īsiem paskaidrojošiem tekstiem paskaidro atvērumā redzamo, piemēram, to, kā skudras būvē savu pūzni, kā termīti izveido savu māju, kā medūza kļūst par divām medūzām, ja to pārgriež uz pusēm un kā par saviem pēcnācējiem rūpējas jūraszirdziņš.

Šīs grāmatas, manuprāt, ir labas ar to, ka tās aktualitāti iegūst aizvien no jauna, bērnam augot un attīstītos viņa spējām noturēt uzmanību, saskatīt detaļas, kā arī interesēm par pasauli. Grāmatu lapas ir klasiska plāna papīra, tāpēc pavisam maziem ķipariem, kuri pasauli vēl izzina tikai ar muti, tās nebūs piemērotas. Savukārt bērniem, kuri jau iemācījušies puslīdz akurāti pāršķirt grāmatu lapas, jau būs interesanti ieskatīties krāsainajās lapās. Manam dēlam šobrīd ir gads un 10 mēneši un "Lielajā sīkbūtņu grāmatā" un nu jau arī "Lielajā ūdeņu grāmatā" mēs meklējam atpazīstamas lietas, piemēram, cilvēka kājas, mušas, bites, zivtiņas. Pēc tam uz šīm pašām būtnēm cenšos dēlam norādīt arī dabā vai zooveikalā. Vali, protams, zooveikalā neieraudzīt, bet dzīvo būtņu kategoriju "zivis" tur var atrast mierīgu sirdi. Arī no kukaiņu grāmatas Latvijas faunā visus neatrast, bet arī tas kādā vēlākā bērna vecuma posmā, manuprāt, kļūst tikai par bonusu, jo palīdz saprast, ka pasaule un tās daudzveidība nebeidzas tikai ar dzimto pagalmu un tuvējo mežu/pļavu. Jāatzīst, ka tik mazs bērns kā mans par šīm grāmatām uzmanību spēj noturēt samērā īsu laiku, jo katra lappuse ir ļoti krāsaina un detaļām pārpilna. Pagaidām apmierināmies ar pāris detaļu "noķeršanu" uzmanības lokā un gaidu, kad uzmanības noturēšanas laiks kļūs ilgāks. Sākumskolas vecuma bērni, kā novēroju, jau ieskatās arī tekstos un uzzina interesantas detaļas par attēlos redzamo.

Īsāk sakot - par Yuval Zommer ilustrācijām nav jāstāsta, tās ir jāredz un jānovērtē savām acīm. Ļoti iesaku! Autoram angļu valodā ir izdotas vēl vairākas grāmatas - lielā grāmata par dzīvniekiem "The Big book of Beasts", "Big Brown Bear's cave", "The Big Blue Thing on the Hill", par suņu dzīvi "One Hundred Bones" un "One Hundred Sausages". Vēl ir arī grāmatas par pasauli mums apkārt, apgādā "Mansards" man bija iespēja pataustīt angļu valodas eksemplāru grāmatai "The Street Beneath My Feet" (Iela zem manām kājām), kurai ir ļoti interesants iekšlapu formāts - tās var atlocīt un soli pa solim nonākt aizvien dziļāk zemes dzīlēs. Šai grāmatai ir arī "māsa" - "The Sky Above My Eyes" par debesīm. Yuval Zommer izveidojis arī uzlīmju grāmatas atbilstoši katrai lielajai būtņu grāmatai - par sīkbūtnēm, ūdeņu iemītniekiem un dzīvniekiem, tām, cik sapratu, latviešu valodas versija pagaidām nebūs, bet aptaustīju, man patika un domāju, ka varētu pasūtīt tās no Amazon. Ai un vispār, izpētot tur tematiski saistītās grāmatas, acis tek laukā un šausmīgi gribas visu! Arī rotaļlietu veikalos es gūstu, iespējams, pat lielāku prieku nekā mans bērns.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru