piektdiena, 2023. gada 24. februāris

Tina Oževiča "Ko dara jūtas?"


Ko dara jūtas mūsu dzīvē? Velns viņ' zina! Bieži vien visu apgrūtina. Taču skaidrs, ka jūtas un emocijas ir jāsauc vārdos un tad var mēģināt saprast, ko ar tām iesākt. Jo īpaši tas svarīgi maziem bērniņiem, kuri tikai mācās runāt, mācās saprast paši sevi un pasauli apkārt un mācās arī tikt galā ar to, ko viņi jūt. Bieži vien līdz ar bērniņiem to mācās arī viņu vecāki. Reiz bēbīšu skoliņā par bērnu emocionālo audzināšanu, man iedeva lapu ar jūtu vārdnīcu. Tajā bija uzskaitīti 120 vārdi jūtu apzīmēšanai četros līmeņos - no vāja līdz intensīvam. Iedomājieties - 120 vārdi jūtām! Poļu filozofe un bērnu grāmatu autore Tina Oževiča izvēlējusies 31 jūtu izpausmi un aprakstījusi tās savā grāmatā "Ko dara jūtas?". Tās ietērpt attēlos palīdzējusi māksliniece Aleksandra Zajonca. 

Gribēju rakstīt tikai par šo grāmatu, kad aptvēru, ka gan tematiski, gan vizuāli tai mūsu grāmatu plauktos ir divi draudziņi - katalāņu autores Annas Ļenasas Krāsu mošķi. Par pirmo, "Krāsu mošķis" , jau iepriekš rakstīju blogā, bet otrā latviešu valodā izdotā viņas grāmata, "Krāsu mošķis iet bērnudārzā", palika neaprakstīta. Tā palīdz saprast, kas būs gaidāms, uzsākot bērnudārza gaitas un dienas režīma pamatus tajā. Manam lielajam bērnam šī grāmatiņa iznākšanas brīdī vairs nebija aktuāla, bet tā noteikti gaidīs mazāko klausītāju.

Tā nu manā galvā izveidojās jauks komplektiņš, ko izmantot tad, kad bērnam jāpalīdz saprast viņa emocijas un, ko ar tām darīt. Krāsu mošķi ar košumu un bērnišķīgumu steigs palīgā bērnudārza jaunākā un vidējā vecuma bērniņiem. Savukārt Tinas Oževičas grāmata ar minimālistiski eleganto tekstu un piezemētām krāsām piesaistīs un noturēs jau pirmsskolas vecuma lasītāju, kuram vairs nav jāveido krāsu asociācijas ar jūtām. 

Bet tā pa īstam šo grāmatu sirdī, manuprāt, pratīs ielaist tieši pieaugušais, kurš lasīs bērnam priekšā. Piemēram, "Kompleksi būvē būrus". Vai nav tā patiesi filozofiski pateikts, kā jau autorei ar filozofijas doktora grādu piedien? Šī grāmata kodolīgi attēlo cilvēciskās attiecības un tikai ar vizuālo veidolu slēpjas bērnu grāmatu plauktiņā kaut patiesībā, šī varbūt pat būtu mazliet dzejas grāmata, bet tikai ar vienu dzejoli. Caur īsiem teikumiem, manuprāt, mudināts padomāt plašāk un tālāk, kas ir brīvība, nemiers, vientulība, kas drosme un līdzcietība, naids, dusmas, nostalģija un miers?




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru