trešdiena, 2019. gada 25. decembris

Anna Gavalda "Atzīšanās"

Franču autores Annas Gavaldas stāstu krājumu "Atzīšanās" izvēlējos kā vienu no grāmatām atvaļinājumam siltās vietās. Zināju, ka negribēšu lasīt neko pārlieku nopietnu un nomācošu, turklāt stāsts kā forma pieļauj biežas pauzes lasīšanā. Iepriekš ar Annas Gavaldas grāmatām nebiju saskārusies, lai arī latviešu valodā esot iznākušas vairākas. Krājumā "Atzīšanās" iekļauti septiņi stāsti par cilvēkiem dažādās situācijās. Vienkārši cilvēki, kuri varētu būt arī mani kaimiņi vai kolēģi, ar dažādām vājībām, ieradumiem un domām. Anotācijā norādīts, ka stāsti apliecina, cik svarīgi doties uz priekšu, nepaliekot pie pagātnes brūcēm. Dažos stāstos to tiešām saskatīju, dažos īsti nevarēju. 


Ātru soli samērā plānais krājums arī izlasāms. Sajūtu līmenī to, ka stāsts ir tipiski francisks nodomāju, lasot stāstu "Happy meal". Tur bija viena frāze par slikti audzinātiem zēniem un meitenēm, pēc kuras man ar bomi beidzot ieblieza, ka autore ir francūziete. Vispār šis stāsts bija ļoti jauks ar negaidītām beigām. Līdz tam nekā īpaši nejutu ne stāstu darbības vidi, ne varoņus. Tas viss varētu notikt jebkur un ar jebko. 

Vislabāk man patika stāsts "Mans suns ir miris", kas šķita sirsnīgs, mīļš un vienlaikus arī skumjš stāsts ne tikai par to suni, bet arī par laulības dzīvi un izvēlēm. Tik tiešām tieši šis stāsts būtu tas par to laišanu vaļā un nedzīvošanu pagātnes sāpēs. Pārējie stāsti šķita seksuāli ļoti pielādēti, bet bez pienācīgas izlādes vai atrisinājuma. Stāstam "Partizāne" es gaidīju, gaidīju un tā arī nesagaidīju to lielo sprādzienu vai "wow" momentu, lai arī viss it kā uz to veda.  Ja raugās kopumā, krājums nebija ne slikts, ne labs. Izklaidējošs tajā lasīšanas mirklī un tikpat ātri aizmirstams un palaižams vaļā. Īstena atvaļinājuma literatūra. Diemžēl caur šo krājumu nenonācu pie sapratnes, par ko autore tiek tik ļoti slavēta. Taču interesanti ir tas, ka Anna Gavalda tulkojusi Džona Viljamsa "Stouners" franču valodā un, to nezinot, biju ielikusi telefonā lasīšanai arī "Stouneru" (kuru gan nepaspēju pabeigt atvaļinājuma laikā).



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru