otrdiena, 2020. gada 20. oktobris

Konrāds Meisons un Kolins Kings "Izzini lietu darbību!"


Dažādas enciklopēdijas zināmā mērā ir mana vājība, no kuras, ceru, labumu gūst arī mans bērns.
Grāmatas ar paslēptu papildus informāciju aiz dažādiem atveramiem lodziņiem patīk mums abiem. Jau rakstīju par aizraujošu klimatu un laikapstākļus paskaidrojošu grāmatu. Ilustrāciju stilistikā Konrāda Meisona un Kolina Kinga grāmata "Izzini lietu darbību!" par dažādiem mehānismiem atgādina šo laikapstākļu grāmatu. Apskatot šīs grāmatas internetā oriģinālvalodā, redzams, ka tās nudien ir no vienas sērijas, kas saucas "See inside"

Latviešu valodā vienots sērijas nosaukums sākas ar vārdu "Izzini" un atordu izdevēja mājas lapā vēl arī grāmatu par ķermeni un planētu Zeme. Izrādās, ka angļu valodā lietu būtību var izzināt ar vairāk nekā 60 atveramiem lodziņiem, kamēr latviešu valodas izdevumam ir vairāk nekā 90 atveramu lodziņu. Nezinu, kāpēc tā., bet interesanti tas ir. Precīzi neskaitīju, vai ir 90, bet noteikti ir daudz. Starp citu, arī klimata grāmatai un pārējām sērijā latviešu valodā ir vairāk atveramu lodziņu nekā angļu valodas versijām.

Lietu darbību lasītāji vispirms izzina ar vienkāršiem mehānismiem - trīsīm, ķīļiem, zobratiem, slīpām plaknēm, riteņiem un skrūvēm. Šai lapai dēla pacietība bija mazliet par īsu visu tekstu uzklausīšanai un teksti arī nav pārāk viegli saprotami trīs līdz četru gadu vecumā. Tas, protams, arī mazina pacietību. Nākamajās lapās jau varam iepazīties ar vilcējiem un maisītājiem, ūdeni darbībā (arī te neiztrūkstoši par kanalizāciju), peldošiem un lidojošiem transportlīdzekļiem, dažādiem sadzīves priekšmetiem, mūzikas instrumentiem, kā arī dažādiem veidiem, kā pārvietoties augšā, lejā un riņķī ar liftiem, eskalatoriem un tamlīdzīgi.


Dēlam vislabāk patika lappuses par transportlīdzekļiem, jo īpaši par lielo tehniku - vilcējiem, maisītājiem, ceļamkrāniem jeb celtņiem - arī par helikopteriem un lidmašīnām. Viņš pauda īpašu vēlmi kādreiz palidot ar gaisa balonu. Man interesanta šķita nodaļa par ikdienā lietotiem priekšmetiem - matu fēnu, korķviļķi un konservu attaisāmo. Pat pieaugušajiem šajā grāmatā atradīsies kaut kas pārsteidzošs, piemēram, kā top celtņi (celtņa augšējo daļu montē uz zemes un pēc tam celtnis būvē sevi pats).

Ilustrācijas ļoti krāsainas, multfilmu stilā, detalizētas. Teksts maza izmēra, bet atveramiem lodziņiem tas jau šķiet normāli un atbilstoši. Daudz tur tāpat nevar ierakstīt.

Kopumā ļoti izzinoša enciklopēdija ar aizraujošu atveramo lodziņu formātu un atbilstoši tam arī biezas lappuses. Daži teksti četrus gadus vecam bērnam ir krietni par sarežģītu, taču tos pieaugušais var lasīt pielāgoti vienkāršotā formā. Domāju, ka grāmata būs bērnam aktuāla arī sākumskolas vecumā. Interese un izpratnes līmenis, protams, atkarīgs no bērna individuālajām īpatnībām. Tagad āķis lūpā un man gribas arī enciklopēdijas par planētu Zemi un ķermeni. Nez, vai dēls arī gribētu?




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru