piektdiena, 2020. gada 10. aprīlis

Kikas Mikas enciklopēdija. Iepazīsti sevi un pasauli!

Dēla pirmajā dzīves gadā mēs katru mēnesi nopirkām viņam pa grāmatiņai un katrā ierakstījām arī novēlējumu, tā izveidojot pamatu viņa paša bibliotēkas plauktiņam nākotnei. Savā ziņā uz šādu iekšējo tradīciju "pavilkās" arī radinieki. Viena no omēm Kikas Mikas enciklopēdiju uzdāvināja dēla pirmajos Ziemassvētkos, kad līdz tās lasīšanai bija vēl krietni jāpagaida. Sasniedzis apmēram trīs gadu vecumu, bērns sāka šo grāmatu pats ņemt laukā no plaukta un mēs ik pa laikam to palasījām. Šajā grāmatā ir daudz nodaļu un labi, ka kaut kā spējam vienoties, ka izlasīsim vienu lielo tematu un  tad metīsim mieru, iesim gulēt. Dēlam parasti ir tendence nepadoties pie vienas grāmatas izlasīšanas vai, biezākām grāmatām, pie vienas nodaļas. Bet, kurš bērna gan nav mēģinājis šādi attālināt miega laiku? Īpaši iemīļota Kikas Mikas enciklopēdija kļuva tad, kad tād uzradās arī dārziņā. Sajūsmas pilns izsauciens: "Mums tāda ir dārziņā!" nebija apslāpējams ar manu kuslo mēģinājumu norādīt, ka mājās tāda ir jau seeeeeeeen, sen. Ja vien šāds atklājums rada prieku bērnam un veicina interesi par konkrēto grāmatu, neiešu strīdēties pretī.


Katrā grāmatas lappusē ir spilgts, krāsains, sīku detaļu un daudzu īstu tekstiņu pilns atklājums. Galvenā varone Kika Mika caur savu pasaules redzējumu iepazīstina ar apkārt notiekošo un esošo arī mazo lasītāju/klausītāju. Kikai Mikai palīdz profesors Spuldzītis. 

Šī ir diezgan tipiska enciklopēdija, kurai beigās ir alfabētiskais rādītājs un kopumā saturs sakārtots
tematiskos blokos - cilvēka ķermeņa noslēpumi (tostarp kā darbojas ķermenis, emocijas un cilvēka veselība), ģimene, draudzība, profesijas, brīvais laiks, māksla, mūzika, deja, teātris, sports, transportlīdzekļi, priekšmeti, apģērbs, ēkas, augi, dzīvnieki, Zeme un debess ķermeņi. Taču izpildījums ir lieliski piemērots tieši jaunākā vecuma bērniem. Lai arī noteikti paredzēta bērniem īsi pirms skolas vecuma, manam trīsgadniekam arī ir ļoti interesanta un noderīga grāmata, un palīdz arī man vienkārši saprotamā veidā atbildēt uz dažu labu "kāpēc?". Kad dārziņā bija aktuāls temats par veselīgu ēšanu un mums bija mājās jebkādā tehnikā jāuztaisa pāris produkti no veselīga uztura piramīdas, attēls bija priekšā enciklopēdijā.

Kā pirmā enciklopēdija izcila, jo īsi izskaidro būtisko un to, kas ikdienā apkārt mums ir. Zīmētās ilustrācijas labi notur uzmanību un ieinteresē. Bieži vien lasāmā nodaļa tika izvēlēta, vadoties pēc attēla pievilcības. Viens no šādiem piemēriem ir nodaļa par to, kā sauc ģimenes locekļus ar uzzīmētu ciltskoku. Pēc satura mums īpaši patika nodaļa "Kas par mani rūpējas?" par ģimeni,  "Ko jūt mans ķermenis?" par maņām un "Kā es jūtos" par emocijām. Tagad atkārtojām nodaļu "Kāpēc cilvēki slimo?". Taču šī noteikti ir grāmata, kurā katru reizi atrast kaut ko jaunu un aizraujošu. Kā jau enciklopēdijā pieklājas. Ja kāds konkrēts temats ieinteresē padziļināti, piemēram, kosmoss vai cilvēka iekšējie orgāni, var meklēt papildus literatūru. Domāju, ka ik pa laikam tā aktualitāti nezaudēs pat sākumskolas vecumu sasniedzot.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru