svētdiena, 2019. gada 2. jūnijs

Jans Birks "Sāra un Sprogainis. Ponijs uz četrām ķepām"

Sāra ir apmēram 6 vai 7 gadus veca meitene, varbūt viņai ir nedaudz vairāk gadu, bet varbūt arī mazāk, jo Jans Birks to par savu galveno tēlu nav atklājis. Vēl Sāra ir nupat pārvākusies uz jaunu dzīvesvietu un, kamēr mamma virtuvē trokšņo ar urbi, meitēns dodas apskatīt, kas notiek jaunajā pagalmā. Izrādās, ka daudzstāveņu bērni nav diez ko draudzīgi un Sāru negrib tā bez vārda runas uzņemt savā lokā. Kamēr mamma dienās pēc nakts maiņām guļ un Sārai jābūt klusai, meitene alkst kāda, ar ko būt kopā, viņa grib īstu draugu un tas viņasprāt varētu būt zirgs. Viena skāde - zirgs neietilps liftā, bet ponijs gan varētu tur ietilpt! Pie sava dzīvnieku pasaules draudziņa Sāra tiek jau drīz vien jo viņa ir apņēmīga jauna būtne. Izrādās, ka arī cilvēku pasaulē viņai var būt draugi, tikai skarbā pagalmu vide ir jāiekaro ar kādu noderīgu varoņdarbu. 

Vācu mākslinieks un rakstnieks Jans Birks grāmatā "Sāra un Sprogainis. Ponijs uz četrām ķepām" ir radījis stāstu par pavisam reālu pasauli un problēmu, ar ko vismaz kādreiz dzīvē var saskarties katrs mazs bērns - jaunu draugu iegūšanu jaunā, vēl nezināmā vidē, kur vēl nav skaidri visi "spēles" noteikumi. Un kā jau bērniem paredzētā stāstā - beigas ir laimīgas - Sārai ir draugi. 


Man ļoti patika labās kvalitātes papīrs un iesējums, kā arī sīkām detaļām un smalkām līnijām vilktās ilustrācijas. Par ilustrācijām runājot, man īpaši patika, ka krāsas šajā grāmatā nav kliedzoši spilgtas un, piemēram, lasot šo grāmatu pirms gulētiešanas, bērns netiek lieki sakairināts ar pārlieko spilgtumu. Mēs ar dēlu labprāt apspriedām attēlos redzamos tēlus un izrunājām, ko tie dara, bet šķiet, ka pats jaunu draugu iegūšanas koncepts puikam vēl nebija uztverams. Bet par šīs grāmatas sižetu mēs noteikti varēsim vēl parunāt ar dēlu kaut kad vēlāk, kad paaugsies.

Manuprāt, lieliska grāmata pirmsskolas un sākumskolas vecuma lasītājiem un klausītājiem. Tā būs īpaši piemērota bērniem, kam nupat dzīvē notikušas kādas pārmaiņas vai jāsagatavojas tām, piemēram, pārvākšanās uz jaunu dzīvesvietu, paredzama iekļaušanās jaunā kolektīvā (klasē vai bērnudārza grupiņā), bet šī grāmata gluži labi derēs arī visiem citiem bērniem un viņu vecākiem. 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru