pirmdiena, 2019. gada 3. jūnijs

Fabiola Nonna, Lūkass Veidenbahs, Joelle Tourloniasa "Pavisam jauns stāsts par mopsi Karlu, kas piepeši tika pie ģimenes"

Grāmatiņas bērniem par amizanto mopsi Karlu iepriekš jau biju pamanījusi grāmatnīcu plauktos, taču
nebiju tās iegādājusies savam bērnam. Tās bija piesaistījušas manu skatienu ar dzeltenīgi brūno krāsu gammu, taču dīvainā kārtā vienmēr, tās pašķirstījusi, noliku atpakaļ plauktā. Neprotu izskaidrot, kas šajās grāmatās mani nebija aizvedis līdz kasei. Un tagad, izlasījusi kopā ar dēlu izdevniecības piedāvāto jaunāko stāstu par mopsi Karlu, varu secināt, ka velti biju vilkusi tik ilgi iepazīšanos ar šo jauko šuneli.
Pirmā grāmata "Stāsts par Mopsi Karlu, kas pazuda un laimīgi atgriezās mājās" latviešu valodā iznāca 2016.gadā, pērn izdota otrā "Jauns stāsts par Mopsi Karlu, kas neprātīgi iemīlējās un atrada draudzeni" un nupat iznācis trešais turpinājums stāstam par mopša Karla dzīvi "Pavisam jauns stāsts par mopsi Karlu, kas piepeši tika pie ģimenes". Tieši ar šo jaunāko grāmatu mēs iesākām draudzību ar Karlu. Karls un Paula dzīvo ar savu saimnieci, pie viņiem pārvācas dzīvot arī Karla lielā mīlestība Koko un sirsnīgajās mājās vieta atrodas arī Paulas vecajam draugam Pēterim. Turklāt pavisam drīz Karla un Koko ģimene kļūst vēl kuplāka un ikdiena patīkamām rūpēm piepildītāka. Mazie suņu bērni ir niķu un stiķu pilni, bet lielā ģimenē dzīvot taču ir tik jauki - vienmēr ir kāds, ar ko padauzīties vai samīļoties.


Šī ir samērā plāna grāmatiņa, kuras cietajos vākos paslēptas ilustrācijām bagātīgi aizpildītas lappuses ar nelielu teksta daudzumu palieliem burtiem. Ilustrāciju autore Joelle Tourlonaisa, savukārt tekstu radījuši Lūkass Veidenbahs un Fabiola Nonna kopā (tiesa man gan nav skaidrs kā pie tik neliela teksta daudzuma var sastrādāties uzreiz divi cilvēki, un vai vispār vajag diviem?). Komerciāli, acīmredzot, veiksmīgās sērijas (ja jau ir uztaisītas trīs daļas ar varoņa piedzīvojumiem) grāmatiņa par mopša Karla ģimenes straujo izplešanos ir jauks stāstiņš, parāda to, ka plaša ģimene ir jauka un neuzbāžas ar kādām viegli saskatāmām un izteiktām pamācībām par kādu tematu. Viegla lasāmviela viegliem vakariem pēc straujas dienas.

Pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem, manuprāt, būs piemērota un interesanta grāmatiņa gan pašu lasīšanai, gan klausīšanai kā pieaugušie lasa, piemēram, pirms miedziņa. Lai arī nebijām lasījuši pirmās divas grāmatiņas par mopsi Karlu un viņa krāsainajiem piedzīvojumiem, to aptuveni var nojaust pēc grāmatu garajiem virsrakstiem. Tieši tāpēc nejūtos neko nezinoša, ja sāku lasīt par Karlu tikai no trešās grāmatas, taču šī grāmata noteikti ieinteresēja mani tomēr dot iespēju arī pirmajām divām daļām (starp citu izdevējs jūnijā un jūlijā piedāvā noteiktām grāmatām "Saulainas cenas" un mopša Karla piedzīvojumi ir šo saulaino skaitā). Starp citu izdevniecība, kas stāstus par Karlu Mopsi izdod krievu valodā, izveidojusi grāmatai un Karlam Mopsim ļoti simpātisku instagram profilu.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru