sestdiena, 2017. gada 30. septembris

Inga Gaile "Stikli"

Starp veselību un slimību dažreiz var būt tikai daži neapdomīgi izteikti vārdi vai aizlidināti trauku gabali. Lai arī Ingas Gailes romāns "Stikli" nav tikai par sieviešu tiesībām un stāvokli 20.gadsimta trīsdesmitajos gados, tieši šis temats man prātā nāk pirmais, domājot, ko rakstīt. Ne viena vien sieviete ievietota klīnikā ārstēšanai vai vismaz pieprasīta viņas ārstēšana, jo maigā būtne iedrošinājusies pacelt balsi, iebilst, laist pa gaisu pirmo, kas gadās pa rokai. Bet, nedaudz parunājot ar vīru, izrādās, ka sievietes uzvedība nav prasta karstgalvība vai trakuma izpausme, bet gan paša vīra nopelns krogū nospēlējot un nodzerot mantu. Šī ir tikai īsa aina grāmatā, bet raisīja man pārdomas.

Plašāk raugoties, stāsts ir par mīlestību un to, cik postošs var būt tās trūkums. Šis darbs ir arī par depresiju, izvarošanu un tai sekojošo upura nosodījumu, alkām un to apspiešanu. Romāna “Stikli” darbība risinās no 1937. līdz 1939. gadam, kad Latvijā valda Kārļa Ulmaņa autoritārais režīms. Cauri stāstījumam vijas eigēnikas idejas par labāku sabiedrību, kas tēliem liek būt patstāvīgā cīņā starp to, kā būtu jābūt un to, kā ir, kā būtu jādomā un jāuzvedas un, ko darīt ar tiem cilvēkiem, kas īsti neiekļaujas pieņemtajos rāmjos. Cik gan bīstama ir vara cilvēku rokās, vara pār cilvēkiem, kuru vietā lemj kāds cits. Cik vienkārši kļūt par kādu, kura vietā lemj citi? Kas dara bažīgu - nez vai mūsdienās tas maz ir stipri mainījies, ja runājam par cilvēku mentālajām problēmām, par bērniem aprūpes iestādēs, par cilvēkiem sistēmā kopumā. 

Ak, šis darbs ir tik iesūcošs, šerps un spēcīgs, ka tas pazūd nemanot, kā stikli šķīst cilvēku ierobežojošās važas. Līdz šim ar sērijas "Mēs. Latvija XX gadsimts" darbiem man ir gājis kā pa kalniem un pa lejām. Dzejnieces Ingas Gailes debija prozas žanrā ir viena no sērijas kalnu virsotnēm. Bet par sēriju kopumā teikšu tā: apbrīnojami, kā var uzrakstīt literāru darbu, radīt mākslas darbu par vēsturi, vienlaikus neražojot paralēlo vēsturi.

P.S. Vēl iesaku: Autores saruna ar Latvijas Radio Pieci - Pieci.lv skatāma/klausāma Youtube.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru