svētdiena, 2014. gada 5. janvāris

Veronika Rota "Dumpinieki"

Pēc Zvaigzne ABC blogeru Ziemassvētkiem manā e-lasītājā nonāca jaunās amerikāņu rakstnieces Veronikas Rotas pēc kārtas otrā grāmata - "Dumpinieki". Tas ir turpinājums manā blogā jau iepriekš apskatītajai grāmatai "Citādie".

Iepriekšējā aprakstā par pirmo triloģijas daļu nebiju tālu no patiesības par otrās daļas tulkojumu latviešu valodā. Nu antiutopijas otrā daļa ir pieejama jaunajiem un ne tik jaunajiem lasītājiem. Palieku pie pārliecības, ka stāsts par visas sabiedrības sadalīšanu piecās kopienās vairāk patiks jauniešiem. Iepriekš, rakstot par "Citādajiem", nepelnīti biju aizmirsusi piekto kopienu un apgalvoju, ka Rota izveidojusi vien četras. Varbūt gan tāpēc, ka taisnprāšiem nebija visai liela nozīme ne pirmajā, ne arī kā redzu, otrajā triloģijas daļā.


Otrajā triloģijas daļā briest karš un lielā cīņa, ikkatram jāizvēlas sava puse, kurā nostāties. Sadalītā sabiedrība gan ir nonākusi tiktāl, ka daudz ir to, kuriem nevar piedēvēt tikai vienu īpašību. Ikvienā no mums ir daļiņa no taisnprātības, zinību kāres, drošsirdīguma un nesavtīguma, kā arī bišķiņa sirsnīguma.

Visas grāmatas garumā figurē kāda informācija, ko nedrīkst zināt visi, kas ir apslēpta un var mainīt visu kopienu dzīvi. Pašās, pašās beigās šī informācija atklājas līdz ar pārīti citu noslēpumu.

Arī šī daļa ir labs veids kā uz pāris stundām izrauties no realitātes, atslābināt smadzenes un ielūkoties izdomātā pasaulē. Teksts lasās viegli un ātri, acis neaizķerās aiz sarežģītām teikumu konstrukcijām vai vārdiem. Patīkami un viegli pavadīts laiks, kas nepiepilda smadzenes ar zināšanām vai ko citu - vienkārši ļauj atpūsties.

Starp citu, šī gada martā gaidāma filmas "Citādie" jeb "Divergent" pirmizrāde un uz 2016.gadu  jau ieplānota arī filmas "Dumpinieki" iznākšana. Pērn 22.oktobrī iznākušajai trešajai daļai dots nosaukums "Allegiant" jeb latviešu valodā tas visticamāk skanēs kā "Lojālie". Trešajai daļai nu būs jāšķetina stāsts par otrās daļas beigās atklāto lielo noslēpumu. Pačukstēšu, ka otrās daļas noslēgumā burtiski dažos teikumos atklāts iemesls šādai piecu dalīto kopienu sistēmas izveidei.

Lai labi lasās!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru