pirmdiena, 2021. gada 27. decembris

Mauri Kunnass "Ziemassvētku vecīša ziemas brīvdienas"

Ziemassvētki pavadīti un par Ziemassvētku vecīti šķietami varētu aizmirst līdz nākamajai gada nogalei. Taču, vai tiešām jums nav interesanti, ko Ziemassvētku vecītis un rūķi dara, kad dāvanas izdalītas? Kurš gan cits, ja ne somu rakstnieks Mauri Kunnass, zinās labāk gan, kas ir Ziemassvētku vecītis, gan, ko viņš dara pēc svētkiem? Šogad mūsu Ziemassvētku gaidīšanas grāmata bija Mauri Kunnasa "Ziemassvētku vecīša ziemas brīvdienas".

Mēs ar mazo klausītāju pēcsvētku laikam dienu pēc dienas izejam cauri kopā ar Korvantunturu iemītniekiem. Ziemassvētku vecīša un rūķu brīvdienas ilgst trīspadsmit dienas un tās ir prieka un līksmības piepildītas. Korvantunturos līksmo no Pirmajiem Ziemassvētkiem līdz Zvaigznes dienai. Arī rūķi, tāpat kā cilvēki, saņem dāvanas, mielojas ar neskaitāmiem ēdieniem, iesaistās spēlēs, sacensībās, dzied un dejo. Dažas tradīcijas sakņojas senos ticējumos, bet ir arī unikālas tieši Ziemassvētku vecīša namam un iedzīvotājiem raksturīgas delverības. Un arī cilvēciskas vājības vecītim un rūķim nav svešas - patīk gan kūkām pamieloties, gan paklačoties un laimes spēles izmēģināt. Bet vispār labi, ka brīvdienu ir vairāk nekā viena, jo īpaši, ja tās ir vienīgās brīvdienas visā gadā! 

"Ziemassvētku vecīša brīvdienas" mums ar dēlu ir otrā tikšanās ar autoru un esam aizvien tikpat lielā sajūsmā, kā iepazīstoties. Draudzīgās un košās ilustrācijas notur uzmanību tikpat ļoti, cik teksts, kurā asprātīgi ievītas arī mācības par dažādu tautu svētku un pēcsvētku tradīcijām. Bērnam mākslinieka rokraksts bija pazīstams jau no pirmā acumirkļa, kad viņš iesaucās, ka viņam par šādu vecīti grāmata jau ir! Tāpēc noteikti bija jāsameklē arī tā un jālasa abas pēc kārtas. 

Es aizvien esmu pārliecināta, ka Mauri Kunnass spēj izcili radīt Ziemassvētku noskaņu, palīdz ar savām grāmatām aizpildīt bērna nepacietības pilnos vakarus un vienlaikus arī izglīto par gluži reālām lietām. Šī grāmata ir izcila Ziemassvētku un pēcsvētku laikam!




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru