otrdiena, 2020. gada 25. augusts

Melānija Goldinga "Mazie mīlulīši"


Britu autores Melānijas Goldingas psiholoģiskais trilleris "Mazie mīlulīši" parauj lasītāju līdzi zem ūdens, kur savās domās ķepurojas jaunā māmiņa Lorēna, bet ārpusē savās jūtās un meistarībā pinas izmeklētāja Džo. Nav daudz jāprāto par to, kā stāsts beigsies, jo jau pirmās romāna rindiņas ir mazs ieskats nelaimes kulminācijā. Taču arī turpmākās lappuses būs aizraujošas, jo gribas taču zināt, kā līdz tam esam tikuši. Smalki savītas senas teikas un pasakas ar mūsdienām un jaunās māmiņas prāta nobīdi īsi pēc dzemdībām. Jaunajām māmiņām lasīt gan nav ieteicams. Patiesībā šī grāmata ir labs apliecinājums prāta neaptveramajam trauslumam un neparedzamībai. Jo īpaši, ja prātu sāk pārlieku ietekmēt hormoni un lieli pārdzīvojumi. 

Stāsta darbība norisinās Lielbritānijā netālu no vietas, kur pirms daudziem gadiem ar cilvēka vadību divas upes saplūdušas vienā lielā ūdenskrātuvē, zem ūdens atstājot veselu pilsētu. Ar šo pilsētu zināmā mērā saistās stāsta mistiskā daļa. Savukārt pavisam taustāmā realitāte ir galvenā varone Lorēna. Viņai nupat piedzimuši dvīņi un jau pirmajā naktī jaunā sieviete nobīstas no tā, ka kāda būtne vēlas viņai atņemt piemīlīgos dēlus. Pēc slimnīcas mājās ikdiena nav daudz vieglāka, izrādās, ka vīrs nav tāds kā viņa iedomājusies, Lorēna nemaz nav spējusi iziet no mājām un vispār ir baisi grūti. Vīra pierunāta, jaunā sieviete beidzot saņemas pastaigai. Un tālāk jau kamoliņš ripo pats par sevi. Lorēnai šķiet, ka viņas bērni samainīti.


Sākumā nedaudz skeptiski lasīju detalizētos aprakstus par dzemdībām un pirmajām barošanām, bezmiega naktīm vēl slimnīcā, taču ļoti centos skepsi atlaist. Galu galā atcerējos arī savas bimbāšanas lēkmes un vispār visiem nav vienādi, un nevar taču spriest par to, cik reālistiski uzrakstīts, tikai no savas pieredzes. Turklāt autore intervijās stāstījusi, ka daudz šajā romānā ielikusi pati no savas pieredzes naudas trūkuma māktajās Lielbritānijas Valsts veselības aprūpes dienesta slimnīcās. Skaidrs kā diena, ka ne pēcdzemdību depresija, ne psihoze nav joka lieta nevienā valstī vai medicīnas sistēmā. Patīkami bija kontrastējošie Lorēnas draudzeņu dzemdību un mazuļu pirmo dienu stāsti, lai arī ieskicēti tikai epizodiski. Tie gan nedaudz atgādināja teikumos izteiktas košās Instagram bildes, bet arī bija vajadzīgi, jo ne visām jaunajām māmiņām prāts mazliet "noskrien no sliedēm".

Taču, atkāpjoties no iespējami reālo pārdzīvojumu līnijas, iekrītam mistikas pilnajā tautas teiku un pasaku pasaulē. Te nu kļūst pavisam neskaidri, kas Lorēnas iedomāts un kas patiešām iespējams. Ja cilvēks tic mājas gariņiem, rūķiem, fejām, gariem un visādiem mošķiem, tad šī grāmata var tapt divtik biedējoša. Savukārt pret pārdabiskām būtnēm neticīgajiem šī grāmata paralēli var būt izklaidējošs folkloras materiāls. Visu laiku mētājos starp saviem viedokļiem - Lorēna ir traka vai Lorēna nav traka. Khm... Bet mēs šeit neizmantojam vārdu "traks". Teiksim tā - līdz galam tā arī netop skaidrs - Lorēna ir mazliet apmaldījusies savās domās vai tomēr viss, ko viņa redz, ir patiesība? Un galu galā, kāda loma šajā visā bija Lorēnas vīram? Man viņš šķita tāds reti nepatīkams tips, bet varbūt tikai tāpēc, ka no Patrika skatu punkta stāsts īsti netika pavērsts. Lasītājs visu uzzina no diviem tēliem - Lorēnas pašas un neatlaidīgās detektīves Džo. Īsāk sakot, Patriks man galvā izveidojās kā īsts maita.

Šis ir autores debijas romāns un pusaudzes gados viens no viņas mīļākajiem rakstniekiem bijis Stīvens Kings. Attiecīgi uz Kinga pusi "velk" arī "Mazie mīlulīši". Pēc grāmatas motīviem top arī filma, kas, manuprāt, varētu sanākt pamatīgi stindzinošs un tumšs gabals. Šis romāns ir prātu satraucošs, tumšās un lietainās naktīs diez ko lasīt to negribas, jo šķiet, ka pa logu kāpj iekšā ezera dūņu un zivju dvaka. Reālistiski uzrakstīts psiholoģiskais trilleris, ievērojot visus nosacījumus, lai šāda žanra darbs būtu izdevies un aizraujošs. Galu galā lasītājs tā arī neiegūst 100 % skaidrību par notikušo, paliek vieta pārdomām par paša ticību. Metiet man ar plekstes asti, ja kļūdos un viss skaidri un gaiši izklāstīts.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru