otrdiena, 2017. gada 28. novembris

Osvalds Zebris "Koka nama ļaudis"

Jau diezgan sen savu zvaigžņu stundu manā plauktā gaidīja Osvalda Zebra grāmata "Koka nama
ļaudis", bet roka pēc tās nestiepās. To iegādājos, neko nezinot par rakstnieku un viņa daiļradi, vēloties būt informēta par jaunākajām tendencēm latviešu literatūrā. Nesen lasītais Zebra romāns "Gaiļu kalna ēnā" no sērijas "Mēs. Latvija, XX gadsimts" man tīri labi patika, ķēros pie lapām arī "Koka nama ļaudīm". Ko lai saka? Esmu vīlusies? Varbūt ne gluži vīlusies, bet ar Zebri mums noteikti "nav pa ceļam". Pat nezinu, vai dotu viņam vēl vienu iespēju ar kādu citu darbu. Es gan ļoti priecājos, ka pazīšanos ar šo rakstnieku sāku tieši ar "Gaiļu kalna ēnā", nevis ar dīvainajiem ļaudīm no koka mājas.

"Koka nama ļaudis" ir stāstījums par cilvēkiem, kas mīt klusā ieliņā novietotā ar lasītāju runājošā koka mājā, vēl tur dzīvo tāds mazliet no Bulgakova palienēts kaķis. Es pat vizualizēju šo koka namu kā vienu no daudzajiem Āgenskalna graustiem, tramvajs tepat blakus un arī fabrikas grausts ap stūri. Iedomāties nebija grūti. Grūtāk bija izsekot trakajiem, mošķiem un lodājošām sardzes čūskām. Pēc divu darbu izlasīšanas jāsecina, ka Zebrim patīk rakstīt par trakajiem. Interesanti, vai autoram pašam arī putni knābā tarakānus? 

Izdota 2013.gadā, Latvijas Literatūras gada balvas 2012 pretendents kategorijā "Labākais prozas darbs". Grāmata tapusi izdevniecības “Dienas Grāmata” latviešu literatūras projekta “Prāta piedzīvojums” ietvaros. Jā, nu piedzīvojums tas bija. Varbūt es vienkārši biju gaidījusi kādus dzīvē balstītus interesantu cilvēku portretus, nevis trako domu lidojumus un ļaunuma un apmātības uzplaiksnījumus. Darbā var saskatīt arī skatījumu uz mūždien esošām problēmām sabiedrībā - vecāku bezatbildība pret bērniem, alkoholisms, karjerisms, gļēvums, neiecietība jauniešu vidū un citas, taču tās tik cieši savijušās ar misticismu, kas man liedza pilnu baudu no šī darba.

Par autoru: Osvalds Zebris (1975) ar rakstniecību nodarbojas kopš 2007. gada. Pirmā grāmata – stāstu krājums “Brīvības tīklos” (2010) 2011. gadā novērtēta ar gada balvu literatūrā nominācijā “Spilgtākā debija”. “Koka nama ļaudis” ir Osvalda Zebra otrais darbs.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru