pirmdiena, 2021. gada 29. novembris

Ieva Samauska "Kas tu būsi, kad izaugsi jeb Bērnudārza noslēpums"

"Jānīša grāmatu!" Tā vakarā man sauc dēls, izvēloties grāmatu lasīšanai pirms miega. Un vēl viņš kaulē izlasīt vēl pa vienai nodaļai klāt virs norunātā daudzuma. Grāmata, kas tik ļoti saistījusi mana piecgadnieka interesi ir ražīgas autores Ievas Samauskas "Kas tu būsi, kad izaugsi jeb Bērnudārza noslēpums". Sākumā mani grāmata mulsināja, jo nevarēju saprast mērķauditoriju. Burti tai lielā drukā - gana, lai jaunie lasītāji varētu iepazīties ar tekstu paši. Taču stāsts ir par bērnudārzu, kad tas, kurš jau prot lasīt, būs tūlīt ārā no tā. Savukārt tiem, kuri paši vēl ir dārziņā un tekstu paši vēl nelasa, ir šķietami pārāk maz ilustrāciju. Lai kā tur arī būtu - piecus gadus vecam lasīt nepratējam un daudz bildīšu gribētājam, šī grāmata ir tieši tas, kas vajadzīgs, jo notur ar sižetu.

Jānītis pamanās iekulties neticamos piedzīvojumos - ar vectēvu no veikala aizbrauc uz slimnīcu, tur satiek un palīdz dakterim klaunam, pavizinās ugunsdzēsēju auto, nonāk dzīvnieku patversmē un vēl beigās tiek galā ar zagļiem.  Jānītis gluži kā no anekdotes izkāpis. Taču caur visiem šiem notikumiem viņš var iepazīt ne tikai rīcību neparastās (nu labi, arī visai ikdienišķās) situācijās, bet arī gūt ieskatu dažādās profesijās. Ik pa laikam starp vienas nodaļas beigām un nākamās sākumu ir ievietota arī sadaļa "Vai zināji". Tajā īsi izklāstīts mazliet no vēstures, mazliet no dažādu profesiju specifikas, piemēram, kur naudu glabāja pirms izveidoja bankas, cik ātri jāspēj apģērbties ugunsdzēsējam vai cik ilgi jāmācās, lai kļūtu par ārstu. Savukārt noslēgumā jūs uzzināsiet noslēpumu - kas bērnudārzā salabo salūzušās rotaļlietas, kāpēc naktī dārziņā deg gaisma un kurš tumsā izmēģina slidkalniņus?

Grāmatā ilustrāciju salīdzinoši ar citām bērnudārza vecuma klausītājiem piemērotām grāmatām, maz, bet māksliniece Una Leitāne šķiet piedzimusi ar burvju otiņu rokās. Ikkatra ir skaista un liek ar acīm pakavēties.

Manam dēlam Jānīša piedzīvojumi bija gandrīz kā multfilma - spraigi, aizraujoši, interesi noturoši.  Acis ciet vērt nedrīkst, nākamās lapas arī nemēģina nepacietīgi šķirt tālāk vēl pirms teksta un katras nodaļas beigās lūdzas: "Vēl vienu!". Tikai brīdinu - pēc šīs grāmatas lasīšanas bērnam ievērojami pieaug jautājumu daudzums par mammas, tēta, omes un citu radinieku darbu. Turklāt atbildēm jābūt detalizētām un izsmeļošām.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru