pirmdiena, 2021. gada 15. novembris

Jennija Fāgelunda "24 labie darbi"

Ja nevarat vien sagaidīt Ziemassvētku noskaņu ar lampiņām, sniegu un svētku krāsiņām vai tās radīšanai vajadzīgs pamudinājums, man ir īstā grāmata šim nolūkam! Zviedru žurnālistes un rakstnieces Jennijas Fāgelundas (Jenny Fagerlund) romāns "24 labie darbi" (24 goda gärningar) liks jums pagatavot tasīti pēc kanēļa, apelsīniem un krustnagliņām smaržojoša dzēriena un vajadzīgo atmosfēru radīs. Uz grāmatas pēdējā vāka rakstīts, ka autore raksta labsajūtas romānus un tāds šis darbs patiesi ir - ieritinoties segā ar krūzi tējas, jūti Ziemassvētkus tuvojamies. Tiesa romāna galvenajai varonei Emmai Ziemassvētki nav diez ko priecīgs laiks, jo uzjundī sāpīgas atmiņas un vainas sajūtu.

Nebojāšu lasīšanas prieku, atklājot savā atsauksmē, kas sāpīgs noticis Emmas dzīvē, bet pateikšu, ka lasītājs to uzzinās samērā drīz un nianses atklāsies mazās devās līdz pašām romāna beigām. Jaunās sievietes māsa Magda kaitinoši cenšas nokārtot Emmas dzīvi, mudinot vairāk pievērsties sava veikala apgrozījuma uzlabošanai, kā arī piedāvājot uzņemties dažādus muļķīgus hobijus. Patiesībā katrs Emmas radinieks uzskata par savu pienākumu savas izpratnes robežās palīdzēt viņai. Un tas patiesībā, manuprāt, nemaz nav slikti, jo liek viņai spuroties pretī, nevis pārklāties ar nevarības plīvuru un lēnām iet bojā. Un nav bijis ne mirklis, kad galvenā varone mani būtu kaitinājusi ar kādu īpaši stulbu izdarību, kā tas nereti mēdz gadīties šādās grāmatās. Viņa pieļauj dažas cilvēcīgas kļūdas, tās labo, mokās arī ar šaubām un "ārstējas" kā nu prot. Kā jau labsajūtas romānam pienākas - beigas ir laimīgas.

Liels paldies izdevniecībai par šo grāmatu, kas tika atsūtīta kā pārsteigums, jo tas izdevās ļoti patīkams. Kad to saņēmu, biju mazliet skeptiska par ziemīgo un nedaudz banālo vāka noformējumu un noliku grāmatu plauktiņā līdz decembrim. Taču izlasījusi Svena Kuzmina trako "Dizažio" un enciklopēdijai līdzīgo pērkamās mīlas vēsturi, meklēju šo rokā kā smadzenēm vieglāku un pārguruma pilniem vakariem draudzīgāku lasāmvielu. Un trāpīju īstajā punktā! Savā žanrā lieliska grāmata.


P.S. Vai jums visas Ziemassvētku dāvanas jau sagādātas laikus un nebūs jāpiktojas par pakomātu nespēju tikt galā ar slodzi?




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru