pirmdiena, 2021. gada 30. augusts

Rasa Dmuhovskiene "Skudriņa Kāpēcīte 3. grāmata"

Skudriņai Kāpēcītei ir jauni piedzīvojumi un daudz jautājumu. Mūsu rokās nonākusi lietuviešu rakstnieces Rasas Dmuhovskienes (Rasa Dmuchovskiene) trešā Skudriņas Kāpēcītes piedzīvojumu grāmata jau atkal iepazīstina ar dažādiem mežu un pļavu iemītniekiem, ielūkojas zem ūdens un aktualizē arī ekoloģijas tematu. Mūsu mājās ir Skudriņas Kāpēcītes 2.grāmata, par ko jau rakstīju, tāpēc turpinājums bija gaidīts.

Iepriekšējā grāmatā skudriņas stāsts bija kā rāma pastaiga un satiktā, redzētā aprakstīšana un iepazīšana caur skudras jautājumiem. Savukārt trešā grāmata jau sāk atgādināt spraiga sižeta filmu. Skudriņa iekrīt dīķī, taču viņai palaimējas kritienā iegūt gaisa burbuli. Tad skudrulim uzklūp vēzis, pēcāk laipni uzņem milzu sams, jāslēpjas no līdakas un jāpalīdz izglābties bruņurupucim. Savukārt dīķa tuvumā skudra uzzina, kā dzīvo meža pele un kā no tās atšķiras sikspārnis. Turklāt vēl Kāpēcītei jāglābjas no ugunsgrēka un pazemes tuneļos jāsastop iepriekšējās grāmatās iegūtie draugi. Patiesi spraigi, vai ne?

Šajā grāmatā bērni uzzinās ne tikai par dzīvajām radībām, ko savā ceļā sastop zinātkārā skudriņa, bet arī gūs ieskatu ekoloģijas tematā. Autore pastāstījusi par dabas saudzēšanu un atjaunošanos, skudriņu sūtot meža ugunsgrēkā un organizējot dīķa tīrīšanu. Tieši šī tematiskā līnija, manuprāt, piešķir grāmatai papildu pievienoto vērtību un palīdz runāt ar bērniem par dabu un tīrību tajā. Taču vislabākais piemērs, protams, ir vecāki paši un viņu reālā rīcība dabas takās un pārgājienos. Neko bērnam nedos moralizēšana caur grāmatas lapām, ja vecāki reālajā dzīvē uz mežu nemaz neiet vai pēc viesošanās dabā paši tur atstāj īstu izgāztuvi.

Ilustrācijas aizvien košas un uzmanību piesaistošas. Tajās ir gana daudz, ko apskatīt kamēr pieaugušais izlasa priekšā diezgan garo tekstu. Tāpēc, domāju, ka visinteresantāk ar šo grāmatu būs apmēram piecus līdz sešus gadus veciem bērniem. Šajā grāmatā es tikai piesietos, ka diez vai vēži, sami un līdakas sadzīvo kopā dīķī. Es drīzāk laistu viņus kādā upītē, tekošā ūdenī. Bet tas tik tā, sīkums. Kopumā ļoti aizraujoša grāmatiņa ar vairākiem labumiem bērnam. 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru