ceturtdiena, 2021. gada 19. augusts

Lina Žutaute "Kika Mika un milzu netaisnība"

 

Laimīgais Kikas Mikas fans un draugs, mans dēls, pie jaunākās sērijas grāmatas tika otrajā dienā pēc tās parādīšanās veikalā un esam to jau krietni izpētījuši. Grāmata "Kika Mika un milzu netaisnība" ir devītais Linas Žutautes darbs stāstu sērijā par ņipro meitēnu. Šoreiz mācāmies tikt galā ar to, kas citiem ir, bet pašam nav jeb vienā vārdā ar NETAISNĪBĀM! Īsāk sakot, šoreiz Kikai Mikai skauž un ir dikti grūti atvainoties un kļūmes labot.

Mūsmāju plauktiņā rindojas gandrīz visas Kikas Mikas sērijas stāstu grāmatiņas un arī atvasinātās grāmatas. Tikai par zobu fejas balli dēls vēl nav lasījis. Jaunākā "Kika Mika un milzu netaisnība" no iepriekšējām patīkami atšķiras ar divām lietām. Atvērumā uzreiz aiz pirmā vāka lasītājs ierauga pamācību diegu lellītes pagatavošanai. Citkārt Kika Mika uzdevumus nav devusi. Kad izlasījām stāstu, tapa skaidra arī lellītes loma un dēls labprāt iesaistījās pašam savas lellītes kopīgā pagatavošanā. Es pinu un tinu, viņš turēja kamēr sēju. Mūsu pirmā lellīte izmēģinājumam tapa no vienas krāsas diega un nedaudz mazāka. Taču šķiet, ka būs jātaisa arī citas lellītes ar visu sirsniņu, acīm un muti, tāpēc man būs iespēja uzlabot savas prasmes. 


Šī, šķiet, arī bija pirmā Kikas Mikas stāstu grāmata, kurā bija arī uzdevums atrast konkrētu zīmējumu grāmatas lappusēs. Vismaz agrāk šādu aicinājumu nebiju pamanījusi. Lasītājam jāatrod konkursa "Uzzīmē Kikai Mikai draugu" uzvarētāja zīmējums. Spriežot pēc konkursa uzvarētājas vārda, radošā sacensība bija izsludināta Lietuvā.


No vienas puses cerēju, ka uzzināšu kādu veiksmīgu veidu, kā tikt galā ar četru piecu gadu vecumā tik raksturīgo frāzi "nav godīgi", kas parasti tiek izteikta ļoti skaļi, aktīvi un vairākkārt atkārtojot, turklāt to bieži vien pavada intensīva vārtīšanās pa zemi. Cerība nepiepildījās. Bērni caur šo grāmatu uzzinās, ka negodīgi iegūtais nesagādā cerēto prieku. Un arī atzīties negodīgā rīcībā ir ļoti, ļoti grūti. Taču, kad tas izdarīts, ir milzu atvieglojums. Tāpat kā pārējās Kikas Mikas grāmatās, arī šajā turpināts vadmotīvs par to, ka draudzība palīdz pārvarēt grūtības un padara dzīvi krāsaināku, ja vien spēj to novērtēt.

Neticami, ka Kiku Miku dēls iepazina tikai pirms apmēram pusotra gada, bet man šķiet, ka jestrais meitēns pie mums dzīvo jau krietni ilgāk. Viņš ikreiz ar lielu aizrautību ķeras klāt pie katras saņemtās jaunās grāmatas un prasa, vai nu viņam ir visas. Man šķiet, ka šīs sērijas veiksme slēpjas bērnam saprotamā valodā un tajā, ka tiek izskaidrots mazo cilvēku dzīvē aktuālais. Tiesa, domāju, ka katra no grāmatām jāpiedāvā mazajam lasītājam tieši tad, kad viņam tajā apskatītais temats svarīgs. Tad lasāmais vairāk ieķersies prātā un sirsniņā.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru