piektdiena, 2019. gada 19. jūlijs

Nīna Brokmane, Ellene Stēkene Dāle "Viva la vagina! Viss par sieviešu dzimumu"

Viva la vagina! Lai dzīvo vagīna! Ģeniālās ģenitālijas un visu tajās apslēpto pavisam vienkāršā, bet ne jēlā valodā atklājušas un paskaidrojušas divu norvēģu ārstes Nīna Brokmane un Ellene Stēkene Dāle savā grāmatā "Viva la vagina! Viss par sieviešu dzimumu".

Nav melots, ka šajā spilgtajos vākos ietērptajā grāmatā izklāstīts viss galvenais par sieviešu veselību zem jostasvietas vai autoru izmantotajos vārdos "vēderlejā". Tajā atradīsiet gan par hormoniem, kas regulē sievietes menstruālo ciklu, gan par DNS spēlītēm, kas nosaka cilvēka dzimumu (šī nodaļa var nepatikt ļoti konservatīviem cilvēkiem, jo tajā ir runa ne tikai par ģenētisko un fizisko dzimumu, bet arī psiholoģisko), gan arī par klitoru, matiem intīmajās ķermeņa daļās, seksu, orgasmu un mitrumu ģenitālijās un daudz ko citu jeb kopumā daudz informācijas, ko pusaudzes un arī pieaugušas sievietes var kautrēties uzdot savam ārstam vai kādai tuvai sievietei.

Abas autores ir Norvēģijā populāra bloga Underlivet autores un raksta tajā par seksuālās veselības jautājumiem. Grāmata “Viva la vagina!” (norvēģu val. “Gleden med skjeden”) apkopo atbildes uz jautājumiem, ko autorēm ik dienu uzdeva pacienti un bloga lasītāji. Šajā darbā ir vairāk nekā 250 atsauces uz dažādiem medicīnas pētījumiem un rakstiem, kas izklāstīto informāciju padara ticamu un loģisku. Vienlaikus šajā darbā izmantotā valoda nav ne pārlieku vienkārša ar vāverēm un krāniņiem leksikā, ne arī pārlieku sausa un medicīniski sarežģīta, es teiktu, ka valoda šajā grāmatā ir precīza.

Lai arī nosaukums šķiet izaicinošs un vēsta par grāmatu, kas būtu jāņem rokās tikai nobriedušām sievietēm pieklājīgā vecumā, tas drīzāk ir spilgts uzmanības piesaistīšanas elements, nevis norāde, ka grāmata jāliek 18+ plauktiņā. Man šķiet, ka pēc pilngadības būtu krietni par vēlu uzzināt daudz ko no tā, kas šajā grāmatā aprakstīts par sievietes fizioloģiju. Domāju šī grāmata būtu lieliska lasāmviela  gan pieaugušām sievietēm, kurām ir neatbildēti jautājumi par savu ķermeni, gan tām, kurām šķietami viss ir skaidrs un zināms, bet jo īpaši šo grāmatu vajadzētu lasīt pusaudzēm, kurām tikai sākas pubertāte un visas milzīgās pārmaiņas ķermenī vēl tikai sāk notikt. Patiesībā, ja tā padomā, arī daudziem vīriešiem noteikti nenāktu par skādi ielūkoties šīs grāmatas lapās un uzzināt vienu otru sīkumu, ko diez vai stāstīja 5.klases dalītajās veselības mācības stundās. Turklāt, kā paskaidro autores (arī ar ilustrācijām), sievietes klitoram un vīrieša penim ir daudz kā kopīga.

Viena nodaļa šajā grāmatā veltīta arī kontracepcijai, skaidrots, pēc kāda principa dažādi kontracepcijas veidi strādā, kā ietekmē ķermeni un kam ko būtu labāk lietot. Nevar nepamanīt autoru īpašo patikšanu uz hormonālo kontracepciju, atspēkojot plaši izplatītus uztraukumus un mītus par šo kontracepcijas veidu, atsaucoties uz dažādiem pētījumiem. Ļoti vērtīga bija tā informācija, kas izklāstīta mītu kliedēšanai par hormonālās kontracepcijas kaitīgumu. Man liels jaunums bija "nocebo" efekts (plaši aprakstīts sākot no 177.lpp.) jeb tas, ka cilvēkam novērojamas tās negatīvās zāļu blakusparādības, kuras viņš sagaida, un no kurām baidās. Ļoti izglītojošs bija statistikas skaidrojums nodaļās par kontracepciju, par absolūto risku un relatīvo risku un ko nozīmē ziņu virsrakstu frāzes par 80 procentu pieaugumu un saslimstību iespēju četrkāršošanos, šos virsrakstus pārtulkojot absolūtos skaitļos - cik sievietēm tad no simta būtu kaut kādas veselības problēmas, nelietojot hormonālo kontracepciju un cik sievietēm būtu to lietojot.

Vēl arī nodaļa par to, kas "lielos vilcienos un mazās lokomotīvēs" jāzina par dažādām nedienām vēderlejā, kad jāsāk uztraukties vairāk un kad lielam uztraukumam nav pamata. Jāpiebilst, ka jebkurā gadījumā drošākais būtu ar jautājumiem un uztraukumiem vērsties pie ārsta, nevis meklēt savas iespējamās saslimšanas simptomu skaidrojumus interneta forumos. 

Pati sevi pieskaitu pie tās sieviešu daļas, kurām it kā viss skaidrs un gan funkcionālus, gan dažādus nedienu jautājumus nekautrējos apspriest arī ar savu ārstu, arī man šī grāmata viesa dažu labu jaunumu un skaidrojumu, kā arī daudz ko izskaidroja saprotamāk jeb matemātiskās līdzībās runājot - par dažām lietām man bija skaidrs, kādam jābūt rezultātam, bet nebija skaidra uzdevuma atrisināšanas gaita. 

P.S. Kautrēšanos un neērtību par seksuālo veselību, manuprāt, labi parādīja kāds gadījums, kad šo grāmatu lasīju publiskā vietā  - ko padarīsi, ka laiks ir jāizmanto lietderīgi un grāmatu centos izlasīt pēc iespējas ātrāk, lai uzrakstītu atsauksmi. Grāmatu paķēru līdzi pastaigā ar bērnu uz rotaļlaukumu, kamēr viņš mierīgi cepa smilšu kūkas, lasīju grāmatu, kad dēls aizskrēja pie šūpolēm un lūdz pašūpot, gāju viņam līdzi, atstājot grāmatu uz soliņa ar vāku augšup. Spilgto vāku pamanīja divas citas mammas uz blakus soliņa, viņas saskatījās, pēc lūpām nolasīju, ka vienlaikus viena otrai pateica "par vagīnām" un sāka ķiķināt kā pusaudzes, vienlaikus kārtīgi nopētot arī grāmatas lasītāju - mani. Tagad smejoties domāju, ka varēja būt arī sliktāk - kāda aizspriedumaina mamma varēja pārprast,  sadusmoties un patriekt mani no rotaļlaukuma ar visu "pornogrāfisko izdevumu".


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru