pirmdiena, 2018. gada 12. februāris

Žans Pols Didjēlorāns "Lasītājs vilcienā 6.27"

Žana Pola Didjēlorāna darbs "Lasītājs vilcienā 6.27" ir liriska atzīšanās mīlestībā grāmatām - visām pasaules grāmatām, neatkarīgi no to satura un vecuma. Galvenais varonis Belnēns Vemols ir cilvēks, kurš kvēli vēlas būt neievērojams un tāds pats kā visi, taču šis pats cilvēks dara kaut ko, kas neļauj palikt neievērotam. Katru rītu Belnēns vilcienā lasa tekstus no lapām, kas izrautas no lielā nezvēra nagiem. Belnēns strādā papīra pārstrādes rūpnīcā un katru dienu veic mazu noziegumu, izglābj pēdējās nezvēra nesakošļātās grāmatu lapas, lai nākamajā rītā tās ņemtu ārā no dzēšlapu starpām un skaļā balsī lasītu citiem vilciena pasažieriem. 

Belnēnam riebjas viņa darbs, tāpēc es nesaprotu, kas viņu tajā notur. Stāsta darbība noris Parīzē aptuveni mūsu dienās, katrā gadījumā kaut kad pēc 2014.gada. Šis ir stāsts ne tikai par mīlestību iznīcībā, bet arī par patiesi uzticīgu abpusēju draudzību. Belnēns ar nelielu viltību palīdz kādreizējam kolēģim, vecajam itālim Džuzepem saskatīt dzīvei jēgu. Džuzepe kolekcionē savas kājas (ja lasīsiet, sapratīsiet šo absurdo frāzi) un Belnēns vecajam vīram tajā palīdz, taču arī Džuzepe nepaliek parādā un iegulda lielu darbu, palīdzot jaunajam vīrietim. Ar to saistīta vēl viena stāsta līnija - par cilvēcisko mīlestību pret kādu, ko nemaz neesi saticis. Tās ir jūtas, kas veidojas pret cilvēku, tikai lasot viņa dienasgrāmatu. Belnēns Žilī dienasgrāmatu atrod pavisam nejauši un kopš tās dienas vilcienā lasa jaunās sievietes sacerējuma fragmentus. Šī grāmata ir pilna cilvēcisku emociju, pārsteidzoši daudzslāņaina un dzīva, lasītāja emocijas raisoša. Kāpēc pārsteidzoši? Tāpēc, ka autoram ir izdevies ielikt TIK daudz, tik nelielā apjomā jeb nieka 160 lappusēs.

"Lasītajs vilcienā 6.27" ir franču rakstnieka Žana Pola Didjēlorāna (Jean-Paul Didierlaurent) pirmais romāns, bet viņa stāsti novērtēti ar Starptautisko Hemingveja balvu. Lasītāja izdošanas tiesības iegādājušies jau vairāk nekā 25 valstu izdevēji un man šķiet, ka tas ir rādītājs darba izcilībai. Šī, manuprāt, ir grāmata, kas nevar nepatikt! Pirmo reizi par to uzzināju, izlasot izdevniecības Zvaigzne ABC darbinieces sajūsmas pilno komentāru sociālajā tīklā, un uzreiz sapratu, ka to vēlos izlasīt arī es. Tagad saprotu katru slavinošo vārdu par šo grāmatu. Starp citu, ļoti skaists arī grāmatas vizuālais noformējums. Taustei patīkams, kas nav mazsvarīgi lasītājam kinestētiķim, dizains estētisks un lakonisks, bet ar nozīmi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru