svētdiena, 2016. gada 3. janvāris

Jakobs Aržuni "Idioti. Piecas pasakas"

No pasakām cilvēks neizaug nekad. Ar pasakām mazs cilvēkbērns iesāk pazīšanos ar grāmatu pasauli, bet pieaugušais caur pasakām var iepazīt sevi pašu. Nejaušs atradums drauga grāmatplauktā. Vācu rakstnieks Jakobs Aržuni caur savām modernajām mūsdienu pasakām liek palūkoties uz sevi kā idiotu - vienu no daudzajiem.
Pieci cilvēki piecās krīzes situācijās un katram viena feja ar vienu iespēju vēlēties kaut ko. Tas ir Jaobs Aržuni un viņa grāmata "Idioti. Piecas pasakas"


Ja pie Tevis reiz ierodas feja un ļauj kaut ko vēlēties, neaizmirsti, ka Tava vēlēšanās kādreiz var piepildīties pavisam negaidītā veidā. Vēloties, lai idiots saprot, ka dara dzīvē galīgi garām, var izrādīties, ka tieši Tu pats esi idiots. Vēloties tikt vaļā no bailēm, vari zaudēt ģenialitāti. Ikvienā no mums mīt mazs idiots un tikai no Tevis paša ir atkarīgs, vai šo idiotu spēj saskatīt pats, vai Tev tam nepieciešama kādas fejas palīdzība. Ak, jā! Cilvēki mīļie, vēloties kaut ko, neaizmirstiet par "tauriņa efektu".

Aržuni ironiskā proza ļauj uz mirkli ieskriet realitātē, nolaisties uz zemes un mazliet apdomāties par esamību. Tur nav lielās mīlestības un prinča meklēšanas, patiesība nav arī brīnumu. Ir diezgan skaudra un tieša ikdiena. Plāna grāmatiņa, kas nepatērēs daudz lasītāja dārgā laika burtu saskatīšanai, taču var krietni aizturēt pārdomās.

Be careful what you wish for because you just might get it!

Un gan ko Tu galu galā vēlies pats, bet ko Tu vēlētos, jo tā vajag?

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru