svētdiena, 2012. gada 29. jūlijs

Ilona Balode "Rīga-Pekina"


Šonedēļ jaunām grāmatām bagāt anedēļa. Nozogu mazu brīsniņu laika no darba dienas un uzrakstīšu par piektdien, 27. jūlijā, Kaņepes Kultūras centrā notikušo Ilonas Balodes grāmatas "Rīga-Pekina" prezentāciju. Notiekti jāpiemin, ka līdz ar grāmatu lasītājs saņem arī Rolanda Ūdra (jeb "The Hoboss" Ūdrīša) disku "Beijing nights". Viens no vakara gaitā izskanējušajiem citātiem par cilvēkiem, kas ceļo ... savos klubkrēslos liek man apgalvot, ka ar "Beijing nights" disku, lasot grāmatu "Rīga-Pekina" var aizceļot ļoti tālu un ātri. Bet par ceļošanu klubkrēslā rakstīšu, kad veidošu recenziju pa ršo grāmatu. Bet arī grāmata pie lasītājiem ceļoja ne vien tos 7 mēnešus, ko ceļoja tās autore, bet arī ilgi jo ilgi klīda pa Zvaigzne ABC gaiteņiem. Galu galā, pirmos solījumus par jauno grāmatu sāku manīt uz decembri, bet sanāca, ka Ilonas Balodes izauklētais burtu bērns piedzima vasarā.
Kaņepes Kultūras centrā līdz šim nebiju bijusi, tāpēc nezināju ko gaidīt no vides un arī sanākušās sabiedrības. Atkal jau šaubas bija veltas un ne mirkli nebija jānožēlo par to, ka biju atnākusi. Šeit noeikti jāpiebilst, ka manas šaubas mani moka tamdēļ, ka neesmu biežs viesis dažādās prezentācijās un līdzīgos pasākumos, turklāt pēdējā laikā vispār maz kur dodos, izņemot darbu un mājas. Pēdējo dienu notikumi gan ir pierādījums tam, ka nav jēgas šaubīties un baidīties, ārkārtas situācijās vienmēr atradīsies kāds tumšāks stūris, kur iestāties un izlikties par neredzamu. Vakars bija silts ne vien tiešā bet arī pārnestā nozīmē.

Bet, atgriežoties pie prezentācijas. Kopējā atmosfēra pasākumā bija tik silta un jauka, ka šķita, esmu atnākusi uz sen nesatiktu draugu tusiņu, nesaktoties uz to, ka gandrīz nevienu no tur esošajiem cilvēkiem personīgi nepazīstu, jutos kā savējā. Šeit bija gan pārstāvji no Ķīnas vēstniecības, gan jaunieši, gan vidēja vecuma cilvēki, beigās pat ieraudzīju mūžvecu sapucējušos tanti, kura lēni pārvietpojās, balstoties uz spieķa un otrā rokā nesot alus glāzi (bet varbūt tajā glāzē bija kas cits, nu jau izskrējis no prāta). Katrā gadījumā kompānija bija tik raiba, kāda tā mēdz būt ģimenes saietos.

Pasākums sākās ar projektu vadītāja Kārļa Sīmaņa uzrunu klātesošajiem. Kārlis bija ietērpies ļoti atbilstoši - sarkanā zeltītiem rakstiem rotātā ķīniešu halātā un mazā cepurītē. Tam sekoja arī grāmatas autores un Rolanda Ūdra uzruna, ziedu un dāvanu pasniegšanas tiem, kas bija iesaistīti grāmatas tapšanā. Mākslinieks ir mākslinieks un nedrīkstam aizmirst, ka grāmatas autore Ilona Balode ir aktrise un līdz ar to arī visas uzrunas un izdarības bija tikai mazdrusciņ plānotas, dodot vietu improvizācijai un situācijas baudīšanai. Kopumā brīvi un jautri. Starp citu, ne tikai Kārlis bija domājis par savu tēlu, bet arī Kaņepes Kultūras centra pagalms bija izdekorēts sarkanām ķīniešu iemīļotām laternām, pie sienām bija piestiprinātas fotogrāfijas, kuras nesatilpa gŗamatā, apkārt ceļoja paplātes ar gruzīnu čaču un mēs visi varējām nobaudīt arī interesantu ēdienu - putra, kuras sastāvā bija rīsi, lēcas, vesela kaudze ar dārzeņiem un garšvielām (tas laikam sajaukums no vairāku valstu virtuves). Oficiālākajai daļai un autogrāfu ierakstīšanai iegādātajās grāmatās sekoja koncerts un draudzīgas sarunas, bija arī mazs konkursiņš, kurš beidzās tā īsti pat nesācies - Ilona sāka uzdot jautājumu, bet pirms viņa paspēja to pabeigt, jau tika izkliegta pareizā atbilde.

Grāmatu vēl lasījusi neesmu, bet visi dažādās valstis pārstāvošie elementi liek manām rokām trīcēt pēc šīs lasāmvielas. Esmu pārliecināta, ka šī grāmata būs interesanta, jo jau iemetu acis sākuma lapās un man bija grūti sevi "izraut ārā" no turienes. Galu galā es taču biju ieradusies uz cilvēkiem paskatīties, pajautroties un vienkārši labi atpūsties, nevis lasīt grāmatu kamēr citi priecājas. Tie, kas nebija atnākuši uz prezentāciju, kodiet nu sev pirkstos, jo tikai tur grāmatai bija īpaši garšīga cena, bet arī grāmatnīcas piedāvājumā ikkatra no 500 grāmatas lapām ir tās naudas vērta!

Bildes no pasākuma var apskatīt grāmatas "Rīga-Pekina" draugiem.lv lapā
Ir pieejams arī video no pasākuma youtube vietnē
Ilona Balode ceļojuma laikā rakstīja arī blogu

2 komentāri:

  1. Tā putra ir kičari :) http://www.vegetarisms.lv/kicari-risu-zirnu-un-darzenu-sautejums/

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Liels paldies! :) Daudz kas izkrīt no prāta, ja uzreiz nepieraksta :)

      Dzēst