ceturtdiena, 2020. gada 10. decembris

Viktorija E. Švāba "Ļaunestība"

Pilns ar miroņiem, kuri staigā apkārt un dara ne pārāk patīkamas lietas. Nē, tā nav kāda zombiju filma vai seriāls, arī pasaule pēc dzīvo miroņu apokalipses ne. Tā ir ārkārtīgi izklaidējoša un morāli atslābinoša grāmata, kuras sižeta darbība varētu notikt arī šodien un tagad. Izdevniecības "Prometejs" pārstāvis tieši tā to man arī pozicionēja - smadzeņu atslodzei. Vāks man patika, pret prāta atpūtu man arī nekas nebija, tad nu ņēmu pretī un lecu iekšā stāstā ātrāk nekā biju plānojusi. Vēl nelasījušie noteikti šīs grāmatas vāku varētu novērtēt estētisku apsvērumu vadīti. Savukārt tie, kuri sāk lasīt, jau pirmajās lappusēs uzzina, vāka ilustrācijas dziļāko simbolismu un saistību ar vienu no galvenajiem tēliem.

"Dažs varēja nodēvēties par varoni un staigāt apkārt, atņemdams dučiem dzīvību. Kādam citam varēja uzspiest ļaundara zīmogu par to, ka viņš tiecas pirmo apturēt. Ne mazums cilvēku bija briesmoņi, un daudzi briesmoņi labi pieprata tēlot cilvēkus." 272.lpp.

V. E. Švāba zināma kā pusaudžu auditorijai rakstoša autore, viņas darbi tiek plaši tulkoti un iekļūst dažādos bestselleru sarakstos, bet "Ļaunestība" ("Vicious") ir viņas pirmā grāmata pieaugušajiem. Lai arī ik pa laikam roka pastiepjas pēc fantāzijas žanra darbiem, neuzskatu sevi par zinātāju vai īstenu cienītāju šajā virzienā, arī jauniešu kategorijā vairs neiekļaujos, tāpēc ar Švābu iepazīšos pirmo reizi. Bet, izlasījusi grāmatu, secinu, ka šī grāmata pilnīgi mierīgi var nonākt arī vidusskolas vecuma jauniešu rokās. Nekā TIK traka tur nebija. 

Divi jauni medicīnas studenti, Elija un Viktors, ķeras pie saviem pētnieciskajiem darbiem. Kas sākumā iecerēts vien kā teorētisks pārspriedums, izvēršas praktiskā eksperimentā ar visnotaļ plaši aptverošām sekām - vismaz pašu jauno vīriešu dzīvi šīs sekas krietni izkropļo. Redz, Viktora un Elijas pasaulē starp parastiem cilvēkiem dzīvo arī NeParastie ar īpašām spējām un jaunieši nāk pie secinājuma, ka par NeParasto var kļūt vairāku faktoru vienlaicīgā ietekmē, bet viens no būtiskākajiem ir pieredzēt nāvi un tikt no tās atkal izrautam jeb Tuvas Nāves pieredze. Sacīts darīts, ko tur daudz ķēpāties, jāķeras pie teoriju pārbaudīšanas, vai ne? To Elija un Viktors arī izdara un tad nu sākas viņu jautrā turpmākā dzīve, kas nebūt nav saistīta ar medicīnu un cilvēku glābšanu. Kaut gan, kā to ņem, zināms glābšanas moments tur ir. 

"Ja tu par kaut ko prāto, vai tas neliecina, ka daļēji tu vēlies tam noticēt? Es domāju, ka mēs dzīvē gribam drīzāk kaut ko pierādīt, nevis apstrīdēt. Mēs gribam ticēt." /29.lpp./

V. E. Švāba ienes lasītāju uzreiz vairākos darbību norises laikos - nosacīta tagadne jeb, kur esam nonākuši no tā, kas noticis dažādos pagātnes laikos. Galvenie varoņi, no kuru skatu punkta tiek izklāstīti notikumi, ir Elija un Viktors, taču Švāba ļauj atsevišķās nodaļās ierunāties arī otrā plāna tēliem (jā, jā, mani velk uz filmu pasaulei raksturīgiem apzīmējumiem). Autore kāpina spriedzi nodaļā un tad apcērt, pārnesot lasītāju uz citu darbības laiku. Tā nu, lēkājot šurpu turpu pa laikiem, pamazām nonākam līdz lielajai sadursmei, kurai, protams, jābūt šāda veida grāmatās, kur ir ļaundaris un kāds, kas ļaundari apņēmies apturēt. Lielā cīņa aizrit, lai arī mazliet paredzami, tomēr ne kaitinoši banāli, jo pēdējās nodaļās pirms tās Švāba ielikusi komandā arī vienu jaunu NeParasto, kas palīdz nosacīti labajam varonim iznīcināt nosacīti ļauno. Vislielākais ļaunums, protams, beigās saņem taisnīgu sodu turklāt ne tikai par acīmredzamo, bet arī iepriekš prasmīgi apslēpto, savukārt nosacīti labais tēls var dzīvot tālāk. Te nu autore ielikusi arī vienu tā saucamo cliffhanger un apmierinātais, labi izklaidētais un atpūties lasītājs var secināt, ka šī grāmata ir pirmā no iecerētas triloģijas. 

Otrā #Villains sērijas daļa jau ir pieejama angļu valodā un, pēc nosaukuma un anotācijas spriežot, tajā būs par kaut kāda veida atriebību. Savukārt trešā sērijas grāmata pēc Goodreads informācijas vēl tikai top. Taču pati autore Twiter rakstīja, ka sākumā gribējusi rakstīt trešo grāmatu, bet beigās pārdomājusi un sapludinājusi idejas vienā otrajā sērijas daļā, bet neizslēdz iespēju uzrakstīt trešo daļu kaut kad tālā nākotnē. Goodreads rāda, ka vēl ir arī 0,5 daļa Warm up jeb manā tulkojumā "Iesildīšanās" (būtībā jau tas ir vien īsais stāsts, varbūt jānoklausās audio formātā angļu valodā), kā arī iecerēts 2021. gadā izdot 1,5 daļu jeb komiksu par NeParastajiem. Lai arī īsti nesaprotu šo tendenci un vajadzību veidot kaut kādus starpsērijas sējumus, šī nav pirmā autore, kur tādus veido un tā nu tas, izskatās, ir uz palikšanu. Gan jau tuvāko piecu gadu laikā arī latviešu valodā lasošais cilvēks saņems #Villains sērijas turpinājumu otrajā grāmatā un, ja laimes lācis būs stāvējis gana tuvu, varbūt latviešu valodā ieraudzīsim tās "puskoka sērijas" daļas. Vai arī nē. Es gan vairāk ceru uz jā. Gaidīšu!

Īsāk sakot, ja patīk Marvel komiksi, pat, ja nepatīk Marvel komiksi, šajā fantāzijas grāmatā var droši iegrimt līdz pašām ausīm un labi atpūsties. Ja kaut kas no supervaroņu pasaules popkultūrā ir redzēts vai lasīts, "Ļaunestība" var šķist nedaudz paredzama, taču kopumā grāmata veic to, kas tai būtu jāpaveic - izklaidējoša popkornam līdzīga literatūra, kura nerada apnikumu vai vēlmi pasteidzināt autora rakstu rindas. Arī valoda būs saprotama katram, taču nav pārlieku vienkāršota (te noteikti savas nopelns arī tulkotājam Uldim Šēnam).


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru