pirmdiena, 2020. gada 2. marts

Ulla Sāra un Indreks Kofs "Visu dienu labiņi"

Trešdienās Lēne un Oskars drīkst palikt mājās un neiet uz dārziņu, jo viņus var pieskatīt vecmāmiņa. Māsa nolemj, ka viņiem ar brāli visu dienu jābūt labiņiem. Kamēr vecmāmiņa aizņemta ar snaudu avīzes pavēnī un televīzijas seriālu varoņu pārdzīvojumiem bērni pamostas, iztīra zobus un izmazgā acis, sakārot istabu un uzkopj virtuvi, pagatavo kūku un pat uzrīko spodrības dienu apģērbiem un apaviem. Mākslinieces Ullas Sāras un teksta autora Indreka Kofa radīto varoņu diena ir darbu pilna un ārkārtīgi nogurdinoša. Grāmatā "Visu dienu labiņi" parāda dažādo skatījumu uz lietām. Tas, kas bērna acīm domāts labi, pieaugušajam paveras kā pēckara aina.

Plāna un jauka grāmatiņa bērniem ar sirsnīgu saturu par to pašu veco - par ikdienu ģimenē ar bērniem. Grāmatā ir ārkārtīgi maz lieliem burtiem rakstīta teksta un košas, mīļas ilustrācijas, bet arī daudz "brīva papīra" potenciālām mazo lasītāju mākslas izpausmēm. Interesanti, kā māksliniece izvēlējusies bērnu ikdienu parādīt košu un krāsainu, vecāku acis redz visu vienā krāsā, bet vecmāmiņa ir melnām līnijām izzīmēts, bet neizkrāsots tēls - it kā visu laiku klātesoša, bet vienlaikus arī pilnīgi neesoša.


Šī grāmata var būt lieliska vakara pasaciņa, ja mazajam gulēt gājējam nepieciešams vienas grāmatas ierobežojums. Trīsarpus gadus vecu bērnu ļoti interesē bērnu darbiņi, jo īpaši tā kūkas sadaļa. Savukārt šī grāmata, izlasīta dienas vidū, var pamudināt bērnus uz palīdzēšanu vecumam atbilstošos saimniecības darbiņos. Domāju, ka apmēram trīs līdz seši gadi būs vislabākais šīs grāmatas lasītāja vecums. Tas attiecīgi ir arī ļoti piemērots vecums, lai uzsvērtāk mācītu bērnam piedalīties mājas ikdienas norisēs. Ar vienu nosacījumu - pieaugušais ir patiešām klātesošs, spēj parādīt, ieteikt un vajadzības gadījumā pabeigt/pielabot darbiņu. Ja pieaugušais būs kā Lēnas un Oskara ome - bilde ir, bet skaņas nav - tad mazo saimniekošanas rezultāts nudien var sanākt tāds, kas mammu vakarā dzen uz tumši zilas krāsas pārdomām. 

Skaists un gaiši nostrādāts darbs, kas patiks bērniem un var pagrūst pieaugušo lasītāju pretī labā meklējumiem šķietamajā haosā. Tikai jāpieslēdz galva un domas. Turklāt īpaši novērtēju igauņu autoru ilustrāciju adaptāciju latviešu tulkojumam ar Rīgas Centrālās bibliotēkas zīmogu vienā no lapām. Tādi mazi sīkumi ir tik amizanti.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru