trešdiena, 2017. gada 13. decembris

Lilija Berzinska "Pasaules centrs. Pasaka pieaugušajiem"

Pasakas esam lasījuši mēs visi. Parādiet man kaut vienu bērnu, kurš nav lasījis pasakas! Un tagad parādiet man pieaugušos, kuri aizvien lasa pasakas, taču ne saviem bērniem. Izdevniecība "Dienas grāmata" izdevusi Lilijas Berzinskas sarakstītu pasaku pieaugušajiem "Pasaules centrs". Aizceļot savā pasaules centrā, savā izplatījumā un cerēt, ka tas sakritīs ar kāda cita pasaules centru. Vai necerēt nemaz... Skaidrs ir tikai tas, ka pasaka pieaugušajiem nemaz nav tas pats, kas fantastikas vai fantāzijas romāns. Lai arī fantāzija ir abos žanros, atšķirības ir lasītāja dvēselei skaidri jūtamas.

Lilija Berzinska saviem galvenajiem pasakas varoņiem devusi pavisam nelatviskus vārdus - Florānsa un Tibo, pasakas sākumā viņi dzīvo pilī. Abi gan, manuprāt, ir tipiski pasaku personāži ne tikai pils dēļ. Florānsa ir skaista, izlutināta un attiecas pret cilvēkiem kā pret lietām līdz pati kļūst par kāda bezdvēselisku dekoru. Savukārt Tibo ir ārēji neglīts un nesaprasts, taču dvēselē un garā daiļš jaunietis. Darbība var norisināties jebkur realitātē vai iedomu pasaulē, kur pasauli valda fanātisku ticīgo kopums, bet nav zuduši arī cilvēki, kuri pretojas "sistēmai". Pasaules centrs ir vieta, kur drīksti būt pats. Es pat interpretētu, ka katra cilvēka pasaules centrs ir viņa dvēseles būtība. Katram cilvēkam pasaules centrs ir savs, taču tajos var satikties.

Grāmata nav bieza un pasaku valstībā iejusties palīdz arī autores zīmētās ilustrācijas. Neko no šīs autores iepriekš nebiju lasījusi, bet citiem blogotājiem viņa jau pazīstama ar saviem fantāzijas žanra stāstiem, debijas darbu pieaugušajiem - romānu "Putnu osta", kā arī darbiem bērnu auditorijai.

Par autori no izdevniecības lapas: Lilija Berzinska (1978) ir rakstniece, tulkotāja, humanitāro zinātņu doktore, literatūrā debitēja ar pašas ilustrētu grāmatu bērniem “Nezināmais zvērs” (2009). Līdzās daudziem tulkojumiem no angļu un krievu valodas līdz šim izdots garstāsts “Ziloņu dārzs” (2012), kas tika nominēts Latvijas literatūras gada balvai, un krājums “Pļavas pasakas” (2014). 2015. gadā klajā nāca rakstnieces debijas darbs pieaugušajiem — romāns “Putnu osta”. 2016. gadā iznākusī grāmata “Lamzaks meklē Lamzaku” tika nominēta Latvijas literatūras gada balvai kategorijā “Labākais oriģināldarbs bērniem”.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru