pirmdiena, 2014. gada 29. decembris

Henriks Fekseuss "Māksla lasīt domas"

Lasīt domas ir vienkārši. Lasīt domas var visi. Vēl trakāk - visi to arī dara. Tikai paši to neapzinās. Šādi saka zviedru komunikācijas un mentālo tehniku speciālists Henriks Fekseuss. Un ne velti, jo patiesā komunikācija starp cilvēkiem notiek bez vārdiem. Vārdos izteiktais veido mazāk par desmit procentiem no kopējās informācijas. Pārējo pauž stāja, intonācija, gaita, skatiens un žesti, atklājot otras personas patiesās izjūtas un domas. Turklāt tās ļoti bieži atšķiras no vārdos izteiktajām. Henrika Fekseusa darbs "Māksla lasīt domas" kādu var biedēt, kādu iepriecināt vai saniknot. Tomēr tas viss taču ir tik dabīgi, ja savu komunikāciju neanalizējam.
Šo darbu lasīju lēnām un izgaršojot. Pavasarī man bija iespēja paviesoties grāmatu izstādē Lietuvā, kur arī satiku autoru un pat piedalījos nelielā eksperimentā. To varat apskatīt iekš youtube šeit

Man personīgi nebija daudz jaunu atklāsmju no šīs grāmatas. Tas tāpēc, ka pati kādreiz esmu jau interesējusies un lasījusi par neirolingivistisko programmēšanu un tehnikām. Esmu saskārusies arī ar tiešu to izmantojumu un šo to centos piekopt arī pati. Ar grāmatu gan atsvaidzināju zināšanas par šo to aizmirstu šajā jomā. Vienmēr gan jāatceras par to, kāpēc šīs tehnikas izmanto. NLP noteikti palīdz kļūt pārliecinātākam par sevi, saprast, kā rīkoties dažās situācijās. Vienlaikus ietekmēšana ir tā, kas jāpiekopj, nenodarot ļaunu. Neminēšu konkrētus piemērus, jo labāk to paturu vēstures apcirkņos. 

Šī grāmata man patīk ar to, ka katras nodaļas sākumā Fekseuss īsi izstāsta, ko no tās iemācīsies. Piemēram, nodaļu par melu noteikšanu lasīju laikā, kad notika priekšvēlēšanu diskusijas. Ļoti interesanti bija uzreiz dzīvē pavērot visas melu un minstināšanās izpausmes. Kas svarīgi ar šīm tehnikām, ir domāt līdzi. Atmetot šo praksi no ikdienas, sāk izplēnēt domu asums, lai to pielietotu. Tajā pašā laikā brīdis, kad ietekmēšanas tehnikas izmantos pret Tevi, nepaliks nepamanīts, lai cik sen pats nebūtu apzināti veidojis raportus un enkurus.

Šī grāmata noteikti noderēs tiem, kas strādā dažādās ar komunikāciju saistītās jomās, jo īpaši žurnālistiem, reklāmistiem, kas strādā ar kašķīgiem klientiem utt. Man savulaik patika izklaide - sēdi bārā un vēro. Ķermeņa valoda un mīmika pasaka gandrīz visu par komunikāciju, kuru novēro - statusu, pārliecību, tālākos soļus, flirta klātbūtni utt. Šī ir grāmata, ko ielikt plauktiņā un laiku pa laikam pāršķirstīt, jo tās autors nenoliedzami ir profesionālis savā jomā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru