otrdiena, 2014. gada 29. jūlijs

Timurs Vermešs "Viņš ir atkal klāt"





Šis nudien ir romāns, kas var izraisīt ļoti dažādu emociju gammu. Vācu rakstnieks Timurs Vermešs darbā "Viņš ir atkal klāt" nav kautrējies komiskā gaismā skart tematus, kas daudziem aizvien šķiet tabu. Ādolfs Hitlers un viņi Otrā Pasaules kara noziegumi ir ļoti kutelīgs temats par ko smieties.

Katrā gadījumā, tas ir svaigs skatījums uz vēstures notikumiem un faktiem. Humors, satīra un izsmiekls. Šķiet, ka Vermešs ir vēlējies pateikt - uztveriet mani kā gribat!

Ir pagājuši vairāk kā 60 gadi kopš kara beigām un Ādolfa Hitlera mīklainās nāves. 2011. gada vasarā Hitlers pamostas dzīvs, guļam kādā pļavā Berlīnē. Karš ir beidzies, politiskā iekārta ir mainījusies un mainījusies, protams, ir arī sabiedrība. Samērā ātri Hitlers jaunajos laikos atrod savu vietu, sludinot tieši to pašu, ko savos vara gados. Angelas Merkeles vadītā valstī Hitlers cīnās par labākas dižās Vācijas atjaunošanu.  Tikai šoreiz viņš tiek uztverts kā komiķis, Hitlera atdarinātājs.  

Tieši tamdēļ, ka šis romāns šķiet tik reāls, tas iedveš šausmas, izsauc sašutumu un liek vēlēties to aizmest pa gaisu. Taču pienāk kārtējais brīdis, kad autors uzsver - Hitleru 2011.gadā uztver tikai kā komiķi. Tad es atkal nomierinos. Vienlaikus Vermešs ir Hitlera jeb pagātnes cilvēka acīm ironiski skatījies uz mūsdienu cilvēkiem. Trāpīgi, manuprāt, izcelts gan mūsdienu ieradums nepārtraukti bakstīt degunu viedtelefonā, gan arī jauniešu fiziskais vājums.Ja spējat cauri bailēm par nacistu atgriešanos saskatīt arī ironiju un pasmieties, tad šis darbs noteikti patiks. Ja Jums viss, kas saistīts ar Hitlera nezvērībām šķiet neaizskarama tēma, ja vien tā nav dokumentāla filma vai grāmata, tad labāk nelasiet - sadusmos autora šķietamā vieglprātība.

Reiz lekcijās kāda kolēģe dalījās pieredzē, ka vāciešiem daudzos gadījumos aizvien ir bail lepoties ar sevi, paslavēt sevi. Viņiem bail, ka tas tiks uztverts kā pārlieku liels lepnums pēc Hitlera nodarījumiem. Šajā gadījumā Timurs Vermešs, iespējams, vēlējies parādīt, ka vācieši nav vainīgi pie viena nezvēra pastrādātā, varbūt vēlējies parādīt, ka jābeidz baidīties no sevis paša - vēsture ir vēsture.

Par autoru no Zvaigzne ABC apcirkņiem: Timurs Vermešs (Timur Vermes) ir dzimis 1967. gadā Nirnbergā vācietes un ungāra ģimenē. Studējis vēsturi un politikas zinātni Erlangenā, pēc tam darbojies žurnālistikā (Abendzeitung, Ķelnes Express, Shape u.c.). Kopš 2009. gada kā „rēgu rakstnieks” izdevis četras grāmatas, vēl divas tādas patlaban top. „Viņš ir atkal klāt” ir Vermeša debijas romāns, kas viena gada laikā kopš publicēšanas jau pārtulkots vairāk nekā 30 valodās.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru