trešdiena, 2020. gada 25. novembris

Rēli Reinausa "Marks, maģija un vilkate Vilma"


"... dzīvojot šādā mazā vietā, vairums cilvēku kļūst vai nu sarūgtināti vai drusku ķerti..." 66.lpp.

Igauņu rakstnieces Rēli Reinausas (Reeli Reinaus) vārds man vēl nebija pazīstams, lai arī izrādās, ka viņa sarakstījusi jau vairāk nekā 20 darbus. Aizraujošā un pārdabiskā pilnā grāmata "Marks, maģija un vilkate Vilma" iekļauta Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas 2020.gada izlasē un ieteikta bērniem no 11 gadiem. Tikai BJVŽ dēļ es par grāmatu arī uzzināju, jo pati neesmu mērķauditorijas vecumā un arī mans bērns vēl par jaunu. Tas gan nenozīmē, ka es šo darbu nevarētu izbaudīt. Tā bija aizraujoša un labdabīga lasāmviela, kuru caurvij gan piedzīvojums, gan mītiskais un mistiskais.

Galvenie stāsta varoņi visi ir vecumā ap 12 gadiem. Izrādās, ka kāda ciema tuvumā ir pavisam neparasts mežs. Šim mežam ir tā miera sargātāji. Bet 12 gadus vecais Marks un viņa trīs gadus vecākais brālis to vēl nezina. Abi zēni kopā ar vecākiem ievākušies mājā, ko mantoja no vectēva brāļa, kuram radu nebija, un cenšas pamazām gan iejusties skolas vidē, gan iepazīt apkārtni, neaizmirstot par saviem iecienītajiem hobijiem - Markam tā ir skeletu krāšana, bet Martinam apslēptu  dārgumu meklēšana. 

Marks dodas mežā meklēt kaulus un tur iepazīstas ar Vilmu. Izrādās, ka citi bērni no Vilmas turas pa gabalu un viņai ir mājmācība. Starp citu, lieliski izdomāts, ka pēc sižeta drīz sākas vasaras brīvlaiks, tāpēc nav īpaši jācenšas aprakstīt skolas ķibeles un bērniem ir gana daudz laika, lai risinātu meža un maģijas ķibeles. Lai arī Marks varētu izvēlēties jauniņajam vieglāko ceļu - pieslieties vairākumam - viņš iet sirds ceļu un meklē draudzību ar neparasto meiteni. Te, protams, ieskanas arī pirmās patikšanas pretējā dzimuma acīs. Samērā drīz Marks uzzina, ka Vilma ir veidolmaine, proti, viņa spēj ieņemt dzīvnieku un putnu veidolus, taču arī tas Marku nenobiedē. Meža kārtība ir iztraucēta un bērniem būs ar to jātiek galā.

Kopumā šī bija aizraujoša grāmata, 11 gadus vecu lasītāju varētu mazliet pabiedēt, bet arī noteikti neatturētu aizgūtnēm lasīt tālāk. Man bija interesanti arī kā pieaugušajam, sekot līdzi, kas tad atklāsies, kas notiks. Nezinu, kā tur patiesībā ir ar laumām un visādiem mošķiem, bet mežs noteikti ir kas īpašs. Es mežu vienmēr esmu uzskatījusi par nedaudz maģisku vietu un tāpēc man jo īpaši patīk tas, ka tagad daudzas nedēļas nogales mēs izvēlamies pavadīt Latvijas dabas takās.

Stāstā labi jūtams, ka autore studējusi folkloru un ir pieredzējusi rakstniecībā bērniem. Arī ilustratores Marjas Līsas Platsas darbs ir ārkārtīgi patīkams un noskaņu veidojošsGrāmata "Marks, maģija un vilkate Vilma" 2018. gadā iekļauta Starptautiskās Bērnu un jauniešu grāmatu padomes (IBBY) katalogā "The White Ravens", 2017. gadā tā atzīta par vienu no divdesmit piecām dizaina un ilustrāciju ziņā veiksmīgākajām grāmatām Igaunijā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru