pirmdiena, 2020. gada 16. novembris

Kriss Vormels un Lilija Marija "Laipni lūgti muzejā: Dinosaurium"

Muzejs grāmatā. Un kāpēc gan ne, ja īstu dinozauru Latvijas muzejos atrast nav nemaz tik viegli? Enciklopēdiju sērijā “Laipni lūgti muzejā” jaunākā grāmata ir par dinozauriem. Izmērā iespaidīga grāmata "Laipni lūgti muzejā: Dinosaurium" ir krāšņām un reālistiskām ilustrācijām pilna. Lasītājs muzeju iepazīst ar ieeju un dodas tālāk cauri sešām galerijām. Satura rādītājā lasāmie vārdi ir īsts izaicinājums iepriekš par dinozauriem neko daudz nezinošam cilvēkam. Zauropodomorfi, Teropodi, Ornitopodi, Tireofori, Marginocefali – pie muzeja ieejas stāvošam cilvēkam tie varētu būt absolūti neizprotami nosaukumi, kurus sarežģīti pat izlasīt, par izrunāšanu nemaz nemēģinot domāt. Visbeidzot pēdējā muzeja galerijā ir dinozauru līdzinieki un ieskats šo milzīgo vēsturisko dzīvnieku izmiršanas stāstā. 

Šajā dinozauru “muzejā” apskatīti dažādi aizvēsturiskie milži pēc to klasifikācijas, pievērsta uzmanība dažādām detaļām, atsevišķām ķermeņa daļām un to atšķirīgajām īpašībām, dzīves videi, laikam, barošanās un vairošanās īpatnībām, kā arī daudz kam citam. Sniegti arī fiziski raksturojošie lielumu gan skaitļos, gan salīdzinājumos. Papildus bagātīgajām ilustrācijām ir arī plaši teksti. Kā jau muzejam piedienas, viss zinātniski un gana sarežģīti, lai šī nebūtu vieglā pirmsmiega lasāmviela, bet gan pamatīgs izglītojošs materiāls, kas prasa iedziļināšanos un sapratni. Lai arī grāmata ir latviešu valodā, pārsvarā to lasīju kā svešvalodu - ļoti specifiska, sarežģīta. Neesmu speciālists paleontoloģijas terminoloģijā un dinozauros ne tik, tāpēc nevaru spriest par valodu un satura kvalitāti šajā grāmatā. Paļaujos uz to, ka grāmata ir laba, materiāls korekts un baudu ar acīm.

Mazākam bērnam šī grāmata būs skaists attēlu krājums, taču pieaugušajiem jābūt gataviem skaidrot redzamo, atbildēt uz jautājumiem un apdomāt, kā skaidrojumu padarīt mazam bērnam saprotamu. Vienkārši izlasot priekšā tekstu, dinozauru tematā nepieredzējušam cilvēkam skaidrojums nebūs vienkāršs, neatkarīgi - vai tas pieaugušais vai bērns. 

Mans puika labprāt izpētīja attēlus, uzdeva ārkārtīgi daudz jautājumus, kuru atbildei lauzīju galvu un patiesībā 4 gadus vecam bērnam šo grāmatu skaidrot nav viegli. Toties pēc sarunas un grāmatas izpētīšanas bērns atrada savas dinozauru figūriņas no kinētisko smilšu komplekta, pameklējām kopā, vai tieši šie dinozauri ir arī enciklopēdijā un drīz vien puika pievērsās rūkšanas un dinozauru cīņu spēlēm jau bez manas palīdzības. Jāpameklē būs vēl kāda bērnišķīgāka enciklopēdija par dinozauriem, jāvairo zināšanas pamazām (arī man pašai, ne tikai bērnam).

Lielākiem bērniem šī enciklopēdija, visticamāk, arī nebūs viena kumosa izklaidējoša grāmatiņa, bet gan pamatīgs izpētes materiāls ilgam laikam. Tā var gan ievilkt dinozauru pasaulē, gan aizbiedēt prom ar savu zinātnisko pieeju tematam. Atkarīgs no individuālām īpatnībām cilvēkam, kurš šos milzīgos vākus būs atvēris. 

Neatkarīgi no tā, kā būs uztverts teksts, šī grāmata viennozīmīgi ir krāšņs un estētisks materiāls. Šis darbs, pat vienkārši stāvot plauktā, vairos skaisto un gaumīgo telpā. Manuprāt, bērniem jāaug skaistā un gaumīgā vidē, lai viņi paši kādreiz spētu skaistumu radīt vai vismaz novērtēt. Mums mājās ir arī pārējās līdz šim latviešu valodā iznākušās "Laipni lūgti muzejā" sērijas grāmatas, taču tās vēl gaida lielo interesi un zvaigžņu stundu pie bērna, tikmēr ar patiesu estētisku baudu izpētu tās pati.





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru