otrdiena, 2018. gada 27. marts

Aktuālā literatūra 1,5 gadu vecam bērnam

Iedvesmojos no tā, ka šobrīd Itālijā notiek 55. Boloņas bērnu grāmatu tirgus un nolēmu padalīties ar manam bērnam aktuālo literatūru. Starp citu, Latvijas izdevniecība "Liels un mazs" Boloņā nominēta Gada labākā bērnu grāmatu izdevēja balvai. Uz šo balvu pretendē arī Beļģijas, Krievijas, Polijas un Vācijas izdevniecības un par uzvarētāju lems paši izstādes dalībnieki kopā ar vispasaules izdevēju asociāciju un nozīmīgu nozares institūciju pārstāvjiem.

Bet, pievēršoties pusotru gadu veca bērna aktuālajai lasāmvielai, jāsaka, ka tā drīzāk ir taustām- un bīdāmviela, nekā lasāmviela. Valteram aizvien nav pacietības un intereses klausīties manis priekšā lasīto. Jā, esmu mēģinājusi pasaku un stāstu grāmatas ar bildītēm, atveramiem lodziņiem, pieaugušo literatūru, žurnālus IR un Klubs. Neinteresē. Punkc.


Laika posmā ap gada vecumu Valteru sāka interesēt grāmatiņu taustīšana un aktuālākās bija grāmatas no Zvaigzne ABC sērijas ar dzīvnieciņiem. Bieza kartona lapas, katrā viens zvēriņš (ir arī putni un zivtiņas) ar iestrādātu aptaustāma materiāla gabaliņu, piemēram, tīģerim ir samtains deguns. Pirmo ar zoodārza dzīvniekiem nopirku pati, pārējās iedāvināja. Arī pusotra gada vecumā Valters brīžiem gatavs pataustīt dzīvnieciņus, bet šobrīd vairāk sāk patikt manis nosauktā zvēriņa meklēšana starp lapām. Domāju, ka ar šīm grāmatām arī turpināsim dzīvnieku un to skaņu apgūšanu, jo dzīvnieki ir no fotogrāfijas, nevis stilizēta zīmēta variācija par tēmu.



Vēl viena taustāma grāmatiņa mūsu plauktā ienākusi mantojumā lietota. Izdevniecība Egmont Latvija dzīvniekiem pievērsusies zīmētā veidā, līdzīgi kā Zvaigzne ar iestrādātiem dažādu materiālu gabaliņiem, bet šī grāmatiņa Valteram neiet tik ļoti pie sirds. Toties otra grāmatiņa par krāsām bija nomīļota un līmēta jau iepriekšējās mājās un arī Valteram patīk daudz labāk. Arī tajā ir dažādu faktūru fragmenti, katrā lappusē ir pa vienam priekšmetam, piemēram, rozā zābaki vai zils t-krekls. Dēlam ļoti interesē atrast, piemēram, zilu krekliņu vai sarkanu odziņu. Viņš šķirsta lapas un meklē nosaukto, turklāt ielūkojas arī pēdējā grāmatas lapā un iebaksta ar pirkstiņu attiecīgajā objektā arī tur.


Tikai samērā nesen Valters saprata, kā rīkoties ar kustīgo bildīšu grāmatiņām. Mums arī šīs jau mīļas, mīļas nodotas lietotas, bet Valters ir devis krietnu savu artavu mīļošanā. Salīdzinājumam, šajā Zvaigzne ABC izdotajā grāmatu sērijā dēlam vairāk pie sirds iet "Lauku sētā" nekā grāmatiņa par krāsām. Sākumā puika cītīgi pētīja uzzīmētos objektus un dzīvniekus, knibināja tos nost, bet drīz vien zaudēja interesi, līdz beidzot iemācījās kustināt figūriņas paredzētajā veidā. Šobrīd uz biezā kartona lapām īpaši mīļš ir traktors ar izbraucamo piekabi un vistiņa uz vāka. Krāsu grāmatiņā ļoti patīk ķirši.

Vēl viena grāmatu kategorija ir vecumam vēl it kā nepiemērotās. Dēla pirmajā dzīves gadā mēs katru mēnesi iegādājāmies viņam pa grāmatai, tā veidojot pirmo lasāmo vai vismaz klausāmo bibliotēku. No šī plaukta Valters pa laikam izvelk kādu grāmatu un šķirstot to komentē savā valodiņā. Visbiežāk no plaukta izņem grāmatu par putniņiem "Meža skola" un Margaritas Stārastes ilustrācijām bagāto "Lācīša Rūcīša raibā diena". Abas Zvaigzne ABC izdotas un bagātīgi, krāsaini ilustrētas. Īsu brītiņu Valters gatavs arī paklausīties, ja lasu no tām tekstu, bet labāk patīk bakstīt pa putniem un pēc tam rādīt uz logu, ka tie dzīvo ārā. Šīs abas grāmatas ir normāla biezuma papīra lapām un pusotru gadu vecam bērnam jāpalīdz lapas pāršķirt saudzīgi. Vēl viena no vecumam vēl it kā nepiemērotajām grāmatām ir par transportlīdzekļiem. Tajā Valters izmanto savas spējas, cik var, baksta ar pirkstu attēlā un savā valodā izrunā auto un moto, bet vilcieniem, laivām, lidmašīnām un gaisa baloniem veikli šķir pāri, izliekoties, ka tie nav aktuāli.



Varbūt atradīsiet kaut ko savai iedvesmai vai iedvesmu vispār sākt veidot savam bērnam grāmatu plauktu. Es nesaku, ka grāmatas ir risinājums ilgai bērna noturēšanai samērīgā miera stāvoklī, bet gadās brīži, kad viņš pats pieiet pie savas grāmatu kastes, izvēlas sev tīkamo un pat 30 minūtes spēj nosēdēt izklaidējot sevi pats. Biežāk gan mamma vai tētis saņem ar izvēlēto grāmatu pa seju un uzbļāvienu, kas nozīmē apmēram "turi un šķir lapas, ka tev pavēl!" un kungs apmierināti blakus pievēršas lielajai lasīšanas mākslai. Un vēl - ļoti palī
dz paša parādīts labais piemērs! Ja bērns redz, ka vecāki lasa grāmatas, viņš arī pats mēdz nākt blakus lasīt savu grāmatu.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru