pirmdiena, 2018. gada 26. marts

Izstāde 100 priekšmeti no Somijas

Simtgadi svin ne tikai Latvija un citas Baltijas valstis, bet arī Somija. Tieši tamdēļ līdz Latvijai nonākusi Somijas simtgades ceļojošā izstāde "100 priekšmeti no Somijas". To vēl līdz 8.aprīlim var paspēt apskatīt Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Rīgā, Skārņu ielā 10/20). Ekspozīcija izkārtota muzeja pirmajā stāvā, apmeklētājs saņem laminētu brošūru spirāles iesējumā, kur var izlasīt pāris rindiņu aprakstu par katru no 100 dizaina priekšmetiem un var mesties iekšā apskatīt 100 priekšmetus - pa vienam no katra Somijas neatkarības gada.


Foto Stēfana Lindfoša galda lampa Scaragoo
Foto ņemts projekta mājas lapā
Sākot ar 1918.gadu, izstādes apmeklētājs iziet cauri pašu somu priekšstatam par Somiju un viņu ikdienu, vēsturiskiem notikumiem un uzņēmumiem, kas piedalījušies Somijas dizaina vēstures un valsts vēstures tapšanā. No apraksta izriet, ka ekspozīcija skaidro, ko nozīmē dzīvot Somijā jeb “Life in Finland”, un, manuprāt, tas ir lieliski izdevies. Apskatāmi gan ikdienā lietojami sadzīves priekšmeti, gan tehnikas sasniegumi un vēsturiskas atmiņas. Īpaši nolasāmas somu rūpes par bērniem un jaunajām ģimenēm gan ar Somijas skarbajiem dažādiem laikapstākļiem īpaši piemērotiem apģērbiem un apaviem (starp citu Reima āra apģērbi un Kuoma zābaki ļoti iecienīti arī Latvijā), rotaļlietām, gan mazuļu pūriņu, ko saņem ikviena jaundzimušā vai adoptētā bērna ģimene. Cik dzirdēju no tiem, kas izstādi jau bija apmeklējuši pirms manis, viena no izklaidēm ir atrast dizaina priekšmetu, kas raksturo meklētāja dzimšanas gadu. Tad nu, es esmu dzimusi vienā gadā ar Stēfana Lindfoša (Stefan Lindfors) galda lampu Scaragoo. Tās dizainā autors iedvesmojies no kukaiņu pasaules.

Muzeja mājaslapā izstādes aprakstā norādīts, ka izstādes laikā interesenti varēs iegādāties sniegpārsliņas formas atstarotājus, kura mūsdienīgais dizains tapis 1953. gadā. Somi lepojas ar to, ka tagad tik pieprasīto un ikdienā nepieciešamo priekšmetu izgudroja nevis profesionālis, bet gan Perteli pagasta zemkopis Arvi Lehti (Arvi Lehti) 20. gadsimta 40.–50. gadu mijā. Reāli neviens ar tiem atstarotājiem neuzbāzās un es arī nepievērsu tam uzmanību, jo nebiju aprakstu lasījusi pirms izstādes.

Pirms ierašanās Rīgā izstādi varēja redzēt Helsinkos, Tallinā, Oslo un Madridē. Savukārt pēc izstādes beigām veidotāji sola turpināt darbu mājas lapā par 100 objektiem. Mājas lapa pieejama arī latviešu valodā, bet ik pa laikam valodas izvēle jāveic no jauna.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru