otrdiena, 2018. gada 16. janvāris

Andra Manfelde "Kurš no mums lidos"

Ar izdevniecības "Dienas grāmata" gādību manās rokās nonākusi pašmāju autores Andras Manfeldes pirmā grāmata bērniem. Viņas pašas meitas devušas iedvesmu ar dažu labu jautājumu un iztēles spēli un rakstniece ražīgi turpināja darbu jaunā žanrā. Turklāt šajā darbā Manfelde devusi dzīvību ne tikai stāstam, bet arī ilustrācijām. Stāsta darbība tāpat kā romānā "Virsnieku sievas" risinās Liepājas Karostā. Šai grāmatai grūti piemērot vienu konkrētu žanru. Tajā ir kaut kas no pasakas, kaut kas no piedzīvojumu romāna un arī detektīva, kā arī fantāzijas/fantastikas. Ilustrācijas ir atsevišķa apraksta vērtas, jo tās vilktas brīvu roku, fantazējot, iedvesmojoties no bērniem raksturīga rokraksta. 

Grāmatā varēsiet izlasīt par Karostas nomalē dzīvojošajiem bērniem Fēliksu, viņas brāli Ķī un kaimiņieni Dodō. Kādu rītu migla ir tik bieza, ka tai cauri neredz neko, kad tā izklīst, pazudusi Katedrāle. Bērni dodas to meklēt un atrod trīs brīnumstikliņus. Savos piedzīvojumos viņi meklē Betoncilvēku, satiek Skumju Princesi, Dusmu Dāmu, Tukšrosības Kundzīti, Vienaldzības kundzi un citus tēlus. Stāstā aizskarta arī mūsdienu problemātika ar ārzemēs strādājošajiem vecākiem, bērnu savstarpējās attiecības ģimenē un saskarsme arī ar apkārtējiem.

Manam puikam grāmatiņu klausīties vēl ir krietni par agru, ilustrācijas aptaustīt un nokomentēt gan viņam patika. Piedāvāšu pēc pāris gadiem, domāju, ka tā palīdzēs rosināt fantāziju un veidot iztēles gleznas. Grāmata, manuprāt būs īsti laikā sākumskolēniem pašu lasīšanai, bet vecāko grupu bērnudārzu audzēkņiem šī grāmata noderēs paklausīties vecāku lasījumā pirms miega. Burti bērnam parocīgi lieli, bet ne pārspīlēti milzīgi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru