trešdiena, 2016. gada 28. decembris

Neils Sinklērs "Komandiertētis: pamatapmācība. Elites klases tētis. Izcila bērna aprūpe"

Šoreiz manās rokās īpaši tētiem izveidota rokasgrāmata bērnu audzināšanai sākot no bērna dzīves pirmajām 24 stundām līdz pat 3 gadu vecumam "Komandiertētis: pamatapmācība. Elites klases tētis. Izcila bērna aprūpe". Grāmatas autors brits Neils Sinklērs ir licencēts bērnu auklis "pilna laika" tētis trīs bērniem, bijis karavīrs, sporta skolotājs. Tieši autora militārā pagātne primāri ir likusi šo grāmatu radīt ar atbilstošu ārējo noformējumu un izmantot tajā militārus terminus. Ārzemēs šī grāmata guvusi lielu popularitāti, ko apliecina arī ārvalstu mediju publikācijas par to. Interesanta ir arī šai grāmatai piesaistītā mājas lapa angļu valodā www.comandodad.com. Ar apgāda Zvaigzne ABC dāsno roku pie eksemplāra latviešu valodā ir tikusi arī mūsu ģimene.
Facebook feminisma domubiedru grupā par šo grāmatu jau paspēja izkomentēt, kāpēc tad tēviem un mātēm īpaši jānodala rokasgrāmata, ar ko tēvi citādāki. Arī es piekristu, ka tēvi un mātes neatšķiras, par bērnu audzināšanu abiem jāzina vienlīdzīga un vienāda informācija. Vienlaikus piekrītu, ka iespējama arī šāda mārketinga pieeja, lai piesaistītu noteiktas auditorijas uzmanību, jo īpaši laikā, kad nepieciešamība bērnu audzināšanā iesaistīt tēvus tiek īpaši uzsvērta. Turklāt šāda grāmata taču var būt asprātīgs veids kā paziņot: "Tu kļūsi par tēti!"

Oskars atzina, ka kopumā šajā grāmatā ir aprakstīts jau citās grāmatās lasītais. Nekādu revolūciju Neils Sinklērs bērnu kopšanā, autiņu mainīšanā, mazuļa audzināšanā un konfliktu risināšanā neveic. Jauns ir informācijas pasniegšanas veids. Mārketings, tā sacīt.

Par militāriem terminiem runājot, tas ir ērts veids īsai un kodolīgai informācijas pasniegšanai, gluži kā militāras komandas. Arī teksts iekšlapās pārsvarā noformēts īsu sarakstu veidā, kas to padara pārskatāmu un viegli uztveramu.

Īsā teksta forma ir piemērota vēl kāda iemesla dēļ: maziem bērniem "komandas" jādod īsi, nepaplašinātiem teikumiem. Garus un sarežģītus teikumus mazs bērns vienkārši neuztver un apjūk sacītajā. Īsi un skaidri izteikti lūgumi mazam bērnam ir daudz labāk saprotami un šīs grāmatas forma ļauj trenēt savu uztveri vēlākai runāšanai "īsiem teikumiem". Tiesa labi, ka grāmata nav pārlieku bieza. Abi atzinām - uz otro tās pusi jau sāk apnikt mūžīgie "kājnieki" un "bāzes nometnes".

Par saturu. Nav daudz kur piesieties, lai noliegtu vai apšaubītu ieteikto. Ar savu bērnu esam pašā sākumposmā, nepilnu četru mēnešu vecumā mūsu "jaunkareivis" vēl tikai pieprasa apmierināt savas pamata vajadzības un par konfliktu risināšanu vai bērna īpašu izklaidēšanu garos ceļojumos, kā arī āra pastaigās, mums vēl nav jādomā. Piebildīšu vien to, ka pašlaik gan bērnu aprūpes kursos, gan bērnu māsas Dzemdību namā iesaka mazuli nepacelt aiz potītēm autiņbikšu mainīšanas laikā. Mazuļa potītes ir vārīga vieta un tās viegli savainot. Tā vietā mazuli iesaka ripināt no viena sāna uz otru. To ir grūti aprakstīt, bet vieglāk apskatīt video resursos par mazuļu hendlingu, piemēram, šajā video: "Mazuļa hendlings kopā ar Klaudiju Hēlu".

Jāpiekrīt - nav vienas "pareizās" metodes bērnu audzināšanā, bet ir daudzi vidusceļi starp dažādiem ieteikumiem. Jāsaka, ka šo grāmatu iesakāms lasīt ne tikai jaunajiem tēviem, bet arī mammām un kopā tajā lasīto apspriest, lai ievērotu arī grāmatā pieminēto konsekvenci un vienotos par visām trīs pusēm (jā, arī mazulim) pieņemamām audzināšanas metodēm. Man, piemēram, nebija pieņemami kā grāmatā ieteikts ļaut mazulim sākot ar trīs mēnešu sasniegšanu raudāt 5 minūtes, lai viņš tā iemācītos iemigt viens. Gan iemācīsimies ar laiku citas iemigšanas metodes, kas būs saudzējošākas maniem nerviem. Pagaidām mūsu mazulis par savām izjūtām, neērtībām un vajadzībām spēj paziņot tikai raudot, tāpēc mūsu pienākums ir atsaukties viņa raudiena aicinājumam.

Grāmatu interesanti lasīt gan pilnībā visu, vēl bērniņu gaidot, gan laiku pa laikam pārlasīt arī vēlāk. Atšķirībā no ierastās daiļliteratūras, šai grāmatai ir biezākas/izturīgākas lapas, kas izturēs biežo zināšanu atsvaidzināšanu. Man visinteresantākā šķita nodaļa par konfliktu risināšanu un disciplīnu. Abi ar Oskaru atzinām par noderīgu "veselais saprāts" norādi, kas konspektīvi sniedz ieskatu svarīgākajos nodaļas punktos un ieteikumos. Šis darbs ir jauks veids, kā iegūt pamata zināšanas par mazuļa aprūpi un nedaudz plašāku ieskatu audzināšanas jautājumos, taču noteikti neatbild uz visiem jautājumiem, kas radīsies topošajiem vai "jaunizceptajiem" vecākiem. Viena visaptveroša grāmata par visu manās rokās vēl nav nonākusi.  Meklējiet informāciju arī ar šo grāmatu saistītajā mājas lapā, citās grāmatās un interneta resursos.

Kārtējo reizi nav lieki piebilst - filtrējiet informāciju un uztveriet kritiski!

1 komentārs:

  1. tiešām ļoti noderīga grāmata, vēl jo projām ik pa brīdim pārlasu.

    AtbildētDzēst